Švedija išsiunčia iš šalies penkis Rusijos diplomatus | Diena.lt

ŠVEDIJA IŠSIUNČIA IŠ ŠALIES PENKIS RUSIJOS DIPLOMATUS

Švedija išsiunčia iš šalies penkis Rusijos diplomatus, antradienį pranešė šalies diplomatijos vadovas.

Užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) sakė, kad „jų veikla mūsų teritorijoje buvo nesuderinama su jų, kaip diplomatų, statusu“.

URM nenurodė, kokia tai veikla.

Rusijos ambasadorius Švedijoje Viktoras Tatarincevas atsisakė komentuoti šiuo klausimu.

Prieš metus Švedija išsiuntė tris Rusijos ambasados darbuotojus, kai kelios kitos šalys irgi išsiuntė rusų diplomatų. Tuometinė švedų užsienio reikalų ministrė Ann Linde (An Lindė) pareiškė, kad jie vykdė neteisėtas žvalgybos operacijas.

Švedijos vidaus saugumo agentūra SAPO pareiškė, kad „kas trečias Rusijos diplomatas Švedijoje yra žvalgybos pareigūnas“. Nėra žinoma, kiek Rusijos diplomatų yra oficialiai paskirta į Švediją.

Šis žingsnis žengtas praėjus beveik dviem savaitėms po to, kai kaimyninė Norvegija pareiškė išsiunčianti iš šalies 15 Rusijos diplomatų ir pavadino juos šnipais.

Be to, Šiaurės šalių visuomeniniai transliuotojai – Švedijos SVT, Danijos DR, Norvegijos NRK ir Suomijos „Yle“ – pradėjo rodyti bendrai sukurtą tiriamosios dokumentikos serialą apie Rusijos šnipinėjimo veiklą regione.

Praėjusią savaitę SVT pranešė, kad Rusija naudojo karinius ir civilinius laivus šnipinėjimui Švedijos vandenyse ir kad tai buvo šnipinėjimo programos, pagal kurią planuotas sabotažas prieš energetikos infrastruktūrą Šiaurės Europoje, dalis.

Gairės: Švedija, diplomatai, ambasadorius, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS