Švedija planuoja į Latviją atsiųsti bataliono dydžio kontingentą | Diena.lt

ŠVEDIJA PLANUOJA Į LATVIJĄ ATSIŲSTI BATALIONO DYDŽIO KONTINGENTĄ

  • 3

Švedija planuoja atsiųsti bataliono dydžio kontingentą tarnauti NATO kovinėje grupėje Latvijoje, pranešė latvių gynybos ministras Andris Sprūdas.

„Džiaugiamės šiuo svarbiu sprendimu, kuris kartu su artėjančiu Švedijos įstojimu į NATO taps reikšmingu indėliu stiprinant regioninį saugumą ir Latvijos gynybą“, – sakė ministras, šiuo metu dalyvaujantis Švedijos nacionalinės gynybos konferencijoje „Visuomenė ir gynyba“.

Latvijos gynybos ministerija naujienų agentūrai LETA pranešė, kad Stokholmas paskelbė apie ketinimą dalyvauti NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje, dislokuodama batalioną Latvijos teritorijoje, kai tik Švedija įstos į NATO.

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) apie tokius planus paskelbė per minėtą konferenciją. Jis pabrėžė, kad tai yra dalis Švedijos įsipareigojimo stiprinti NATO gynybos ir atgrasymo pajėgumus.

Tarptautinei kovinei grupei Latvijoje vadovauja Kanada. Ją sudaro daugiau kaip 1,7 tūkst. karių iš 11 šalių: Albanijos, Čekijos, Ispanijos, Islandijos, Italijos, Juodkalnijos, Kanados, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Šiaurės Makedonijos.

Sąjungininkų kariai dalyvauja bendrose karinėse pratybose kartu su nacionalinėmis ginkluotosiomis pajėgomis, gerindami sąveiką ir gebėjimą reaguoti į saugumo iššūkius.

Praėjusiais metais Latvijos ir Kanados gynybos ministrai pasirašė deklaraciją dėl NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės Latvijoje stiprinimo ir tolesnės plėtros iki brigados lygio. Tikimasi, kad brigada visišką kovinę parengtį pasieks iki 2026 metų.

Švedija kartu su Suomija 2022 metais pateikė prašymą dėl narystės NATO po to, kai Rusija tų pačių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Suomija Aljanso nare tapo praėjusių metų balandį.

Turkija vilkina Švedijos stojimo į NATO protokolo patvirtinimą, kaltindama Šiaurės šalį pernelyg atlaidžiu požiūriu į asmenis ir grupes, kuriuos Ankara laiko keliančiais grėsmę jos saugumui.

Tikėtina, kad Turkijos parlamentas dėl Švedijos stojimo į NATO balsuos ne anksčiau kaip sausio viduryje, naujienų agentūrai AFP praėjusių metų pabaigoje sakė šaltiniai parlamente.

Vengrija, vienintelė kita NATO narė, dar nepriėmusi sprendimo Švedijos atžvilgiu, nepaskelbė, kada tai padarys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tik???

kam sis /batal jonas bus pavaldus ar jon ohman saikai /monarham/ ar swed b natsaikai??? ???

užsikrėtė nuo VOKIEČIŲ, kurių armiją i š l a i k y s

lietuviai, o ŠVEDAMS -latviai ir visa tai be jokios prasmės-vieni KITUS a l i n s .

Stalino saule ;)

I Lietuva atsiusti Liubiankes archyvu kurmis neleidzia?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS