Švedija, Suomija ir Turkija sės prie bendro derybų stalo dėl NATO plėtros | Diena.lt

ŠVEDIJA, SUOMIJA IR TURKIJA SĖS PRIE BENDRO DERYBŲ STALO DĖL NATO PLĖTROS

Švedijos, Suomijos ir Turkijos atstovai penktadienį sės prie bendro derybų stalo dėl NATO plėtros, patvirtino Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

Pasak A. Linde, šie pokalbiai vyks Suomijoje.

Bet kokiems sprendimams dėl NATO plėtros reikalingas vienbalsis visų Aljanso šalių pritarimas. Turkija yra vienintelė NATO narė, šiuo metu blokuojanti Suomijos ir Švedijos stojimą į Aljansą. Tam, kad duotų savo pritarimą, Ankara pirmiausia iškėlė virtinę reikalavimų šioms Šiaurės šalims. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, be kita ko, apkaltino Stokholmą ir Helsinkį neišduodant jo šaliai terorizmu įtariamų asmenų.

Tačiau prieš birželį Madride vykusį NATO viršūnių susitikimą visos trys šalys pasirašė susitarimą, kuriame Stokholmas ir Helsinkis sutiko įsipareigoti Ankarai.

„Pagrindinis klausimas yra: ką dar turime padaryti, norėdami įgyvendinti šį susitarimą“, – trečiadienį transliuotojui SVT teigė A. Linde.

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto anksčiau buvo pranešęs, kad ateityje planuojami trišaliai Turkijos, Švedijos ir Suomijos susitikimai, pakaitomis vyksiantys visose trijose šalyse.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS