Švedijos ministrė: neketiname jungtis prie kokių nors karinių aljansų | Diena.lt

ŠVEDIJOS MINISTRĖ: NEKETINAME JUNGTIS PRIE KOKIŲ NORS KARINIŲ ALJANSŲ

  • 3

Stokholmas neketina jungtis prie jokio karinio aljanso, antradienį pareiškė Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom (Margo Valstriom).

„Švedijos neprisijungimo prie karinių blokų politika yra tvirta. Švedija savo saugumo politiką sprendžia nepriklausomai“, – M.Wallstrom sakė žurnalistams po derybų Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministrų Sergejumi Lavrovu.

Rusijos diplomatijos vadovas savo ruožtu sakė, kad Maskva giria Švedijos ir Suomijos neutralitetą ir yra įsitikinusi, kad tokia pozicija garantuoja stabilumą Europoje.

„Pakartojome, kad labai vertiname Švedijos – taip pat Suomijos – politiką, išlaikančią neprisijungimo kursą kariniuose reikaluose. Laikome tai stabilumo Baltijos regione ir apskritai Europoje svarbiu garantu“, – per bendrą spaudos konferenciją sakė S.Lavrovas.

Tiek Švedija, tiek Suomija yra Europos Sąjungos narės, bet nepriklauso NATO kariniam aljansui, nors palaiko su juo glaudžius ryšius.

Nemato būtinybės susitarti dėl Arkties valdymo

Maskva ir Stokholmas nemato būtinybės sudaryti tarptautinę sutartį dėl Arkties valdymo ir didinti karinį dalyvavimą Arkties, Baltijos ir Barenco jūrų regionuose, nes ten nėra iškilę didelių problemų, po susitikimo su Švedijos diplomatijos vadove Margot Wallstrom (Margo Valstriom) pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Šiandien su ponia ministre dar kartą patvirtinome savo bendrą poziciją, kad nei Arkties, nei Barenco jūros regione, nei Baltijos jūroje nėra tokių problemų, kurios reikalautų sprendimo kariniais metodais ar karinio dalyvavimo didinimo būdu“, – sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją su Švedijos URM vadove.

Ministras pabrėžė, kad nemato būtinybės sudaryti tarptautinę sutartį dėl Arkties.

„Todėl nei infrastruktūriniu ir ekonominiu atžvilgiu, nei saugumo atžvilgiu nematau kokio nors poreikio sudaryti tarptautinį susitarimą dėl Arkties valdymo“, – teigė S.Lavrovas.

GALERIJA

  • Švedijos ministrė: neketiname jungtis prie kokių nors karinių aljansų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jomaga

Svedai galvoja, kad vel ant suomiu dydvyrisko pasipriesinimo pries nkvd grobikus "isjos"... Manau si karta nepasiseks. Laikas ir patiems uzimti kieta pozicija, uzteks ant kitu "joti"... :D

Anonimas

tam --mele-- taigi asilo smote cia DELFIO POTOLOGINIU MELAGIU PALEISTA ANTIS kuria nepatikejo net pusdurniai svedai su ta isbrinkusia-ispurtusia ministre...

mele

Štai iš DELFI pranešimas, 2014-10-23 dienos: "Praėjusią savaitę Švedija sulaukė nekviesto svečio. Švedijos žvalgybos tarnybai perėmus telefoninį pokalbį rusų kalba tarp Stokholmo archipelago ir Rusijos Kaliningrado miesto, Švedijos ginkluotosios pajėgos šalia Stokholmo aptiko, kaip manoma, rusų povandeninį laivą". Labai greit Švedijos užsienio reikalų ministrė ministrė pamiršo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS