Švedų URM vadovas sako nematąs priežasčių derėtis su Vengrija dėl siekio jungtis į NATO | Diena.lt

ŠVEDŲ URM VADOVAS SAKO NEMATĄS PRIEŽASČIŲ DERĖTIS SU VENGRIJA DĖL SIEKIO JUNGTIS Į NATO

  • 0

Švedijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad „nėra jokios priežasties derėtis“ su Vengrija dėl Stokholmo paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimo, vengrų ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui pakvietus savo kolegą švedą į derybas.

„Šiuo metu nematau jokios priežasties derėtis“, – žurnalistams sakė Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas), pažymėdamas, kad Vengrija, priešingai nei jos paraiškos taip pat dar nepatvirtinusi Turkija, nepateikė jokių sąlygų, kai jo šalis buvo pakviesta į 2022 metų NATO viršūnių susitikimą Madride.

V. Orbanas anksčiau antradienį pakvietė Švedijos kolegą į Budapeštą aptarti Šiaurės Europos šalies stojimo į NATO paraiškos.

„Šiandien išsiunčiau kvietimą ministrui pirmininkui Ulfui Kristerssonui (Ulfui Kristersonui) atvykti į Vengriją derėtis dėl Švedijos stojimo į NATO“, – parašė V. Orbanas socialiniame tinkle „X“.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, kurios dar neratifikavo Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso, pateiktos po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Vengrija ne kartą tvirtino, kad remia Švedijos stojimą į NATO, nepaisant to, kad delsia savo parlamente ratifikuoti jos paraišką.

Pernai rugsėjį V. Orbanas pareiškė parlamentui, kad Švedijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimas nėra skubus reikalas, reikalaudamas daugiau pagarbos iš Šiaurės Europos šalies, priklausančios Europos Sąjungai.

Budapeštas teigė, kad daug metų buvo deklaruojamas „atvirai priešiškas požiūris“, ir kaltino Švedijos atstovus, kad jie ne kartą norėjo paveikti Vengriją teisinės valstybės klausimais.

Turkijos parlamentas dar šią savaitę turėtų balsuoti dėl Švedijos stojimo į NATO paraiškos.

Jei Turkija ją ratifikuos, Vengrija liks paskutine to nepadariusia NATO šalimi.

Gairės: Švedija, NATO, Vengrija, Tobias Billstromas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS