Šveicarijoje per karines pratybas ant greitkelio leidosi naikintuvai | Diena.lt

ŠVEICARIJOJE PER KARINES PRATYBAS ANT GREITKELIO LEIDOSI NAIKINTUVAI

Šveicarijos naikintuvų pilotai per karines pratybas netoli Pajerno miesto į pietus nuo Nošatelio ežero vakarinėje šalies dalyje treniravosi pakilti nuo greitkelio ir ant jo nusileisti, kad tokiais įgūdžiais galėtų pasinaudoti galimo karo metu.

Stovėdamas ant viaduko virš pievas, nuo kurių sklido ryškus skysto mėšlo kvapas, kertančio greitkelio, ginkluotųjų oro pajėgų vado pavaduotojas brigados vadas Christianas Oppligeris trečiadienį džiaugėsi vadinamojo „pajėgumų išbandymo „Alpha Uno“ rezultatais.

Jo teigimu, naikintuvų „F/A-18“ pilotams puikiai pavyko nusileisti and greitkelio.

Orlaivių greitis nusileidimo metu buvo maždaug 260 kilometrų per valandą.

Keletą kilometrų besitęsianti greitkelio netoli Pajerno į pietus nuo Nošatelio ežero atkarpa buvo uždaryta nuo praėjusios dienos vakaro.

Paskutinės tokio pobūdžio Šveicarijos ginkluotųjų oro pajėgų pratybos 1991 m. įvyko Tičino kantone. Iki Šaltojo karo pabaigos tokios pratybos reguliariai vykdavo kas keleri metai.

Dabar padėtis grėsmės atžvilgiu iš esmės pasikeitė, teigė Ch. Oppligeris: „Karinės oro pajėgos turi būti pasirengusios bet kam“.

Pratybų metu taip pat buvo siekiama patikrinti, kaip greitai karinių oro pajėgų orlaiviai galėtų būti dislokuoti kitose vietovėse, jei pirma galimai būtų smogta kariniams aerodromams.

Šveicarija yra neutrali šalis, karo veiksmuose ji nedalyvauja ir pagalbos kariaujančioms šalims neteikia. Ši nuostata taikoma ir Ukrainai. Tačiau tai nereiškia, kad užpulta šalis negalėtų apsiginti.

2022 m. su JAV vyriausybe buvo pasirašyta sutartis 36 šiuolaikiniams naikintuvams „F-35A“ pirkti. Pirmieji iš jų turi būti pristatyti 2027 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS