Šveicarijoje susituokė pirmosios tos pačios lyties asmenų poros | Diena.lt

ŠVEICARIJOJE SUSITUOKĖ PIRMOSIOS TOS PAČIOS LYTIES ASMENŲ POROS

Šveicarijoje penktadienį susituokė pirmosios tos pačios lyties asmenų poros; tai tapo įmanoma po referendumo, kuris pakeitė LGBTQ žmonių teisių padėtį šalyje.

Tarp pirmųjų porų, sumainiusių žiedus, buvo 46-erių Aline (Alin) ir 45-erių Laure (Lor), kurios drauge jau 21 metus. Jos savo civilinę partnerystę pakeitė į santuoką prabangiuose Eynard'o (Einaro) rūmuose Ženevoje.

Veidrodžiais išpuoštoje salėje po spindinčiu sietynu, dalyvaujant keliolikai artimų draugų ir šeimos narių, pora apsikeitė jautriais žodžiais, primindama savo kartu praleistus metus ir meilę viena kitai.

Ceremonijos metu moterys pasirašė oficialius dokumentus, o po to tą patį padarė liudininkai.

„Man labai malonu pranešti, kad jūs oficialiai susituokėte“, – sakė Ženevos merė Marie Barbey-Chappuis (Mari Barbė Šapiui), kuri pati vadovavo pirmajai ceremonijai.

Susirinkusieji plojimais pasveikino susituokusią porą.

„Tai buvo labai jaudinantis įvykis. Tai svarbi akimirka, kuri siunčia labai stiprią žinią visuomenei – laisvė mylėti ir būti mylimam“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Barbey-Chappuis.

„Simbolizmas buvo itin stiprus, taip pat ir emocijos, – kalbėjo merė. – Pats laikas Šveicarijoje santuokas padaryti visiškai lygiavertes. Tai svarbus Šveicarijos ir santuokos instituto istorijos momentas.“

Šveicarija yra viena iš paskutiniųjų Vakarų Europos valstybių, kurioje patvirtintos tos pačios lyties asmenų santuokos. Pirmieji 2001 metais tai padarė Nyderlandai.

Šveicarijos vyriausybės planus įvesti „santuoką visiems“ užginčijo oponentai, kurie sėkmingai inicijavo referendumą šiuo klausimu, įvykusį praėjusį rugsėjį.

Tačiau 64,1 proc. rinkėjų pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui šioje turtingoje Alpių šalyje.

1942 metais Šveicarija dekriminalizavo homoseksualumą. Iki penktadienio tos pačios lyties poros galėjo registruoti tik civilinę partnerystę.

Tačiau šis statusas nesuteikė tokių pačių teisių kaip santuoka, įskaitant teisę gauti pilietybę ir bendrai įsivaikinti vaikus.

Tos pačios lyties asmenų poros nuo šiol gali sudaryti civilinę santuoką ir naudotis tomis pačiomis teisėmis kaip ir kitos susituokusios poros.

Tos pačios lyties porose sutuoktiniai užsieniečiai dabar gali kreiptis dėl pilietybės pagal supaprastintą procedūrą, be to, tokioms poroms leista įsivaikinti kartu.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pilietiškas

Ir kur Pasaulis nueis, kai sutrikimus priskiria normai? Ar ne vienas iš būdų naikinti žmoniją ir eiti į pasaulio pabaigą? Ir dar didžiuotis tuo!!! Kažkoks nesusipratimas!

Sveikinimai

nors iš tikrųjų tai š...

V

Šlykštu, iškrypėliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS