Šveicarijos pilietinės visuomenės grupė siekia užblokuoti naikintuvų F-35 pirkimą | Diena.lt

ŠVEICARIJOS PILIETINĖS VISUOMENĖS GRUPĖ SIEKIA UŽBLOKUOTI NAIKINTUVŲ F-35 PIRKIMĄ

Šveicarijoje vienas nevyriausybinis susivienijimas, siekiantis užblokuoti JAV gamybos naikintuvų F-35 pirkimo sandorį, penktadienį paskelbė jau beveik užsitikrinęs pakankamą visuomenės palaikymą, kad dėl šios prieštaringai vertinamos kariuomenės sutarties būtų skelbiamas referendumas.

Kairiosios pakraipos aljansas „Stop F-35“ nurodė surinkęs beveik 100 tūkst. parašų. Pagal Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą, toks parašų skaičius yra reikalingas, kad dėl iškelto klausimo būtų rengiamas plebiscitas.

Susivienijimas sako nenorintis, kad Šveicarija įsigytų šių lėktuvų, nes jie labai brangūs, be to, turima informacijos, kad orlaiviai pasižymi tam tikrais techniniais trūkumais.

„Stop F-35“ tikisi artimiausiais mėnesiais surinkti daugiau parašų nei reikalaujama, kad galėtų pateikti savo siūlymą užblokuoti orlaivių pirkimą.

Kol kas neaišku, kada toks balsavimas galėtų būti įtrauktas į Šveicarijos referendumų kalendorių. Šioje šalyje kas kelis mėnesius vyksta plebiscitai dėl įvairių visuomenei rūpimų klausimų

„Dėl kaip ant mielių augančių F-35 kainų, pasekmių užsienio politikai ir šių atakos orlaivių daugelio trūkumų šie debatai yra būtini ir neatidėliotini“, – sakoma Žaliųjų partijos narės Marionnos Schlatter (Marionos Šlater), priklausančios susivienijimui „Stop F-35“, pranešime.

Šveicarijos vyriausybė pernai birželį susitarė įsigyti 36 naikintuvus F-35A iš gamintojos „Lockheed Martin“.

Šiam pirkimui buvo nedidele balsų persvara pritarta per 2020 metų rugsėjį surengtą referendumą. Planuojama, kad naujiems orlaiviams kariuomenė skirs 6 mlrd. frankų (5,8 mlrd. eurų).

Vyriausybė sako, kad šie lėktuvai labiausiai atitinka reikalavimus, bet du Šveicarijos parlamento komitetai pradėjo tyrimą, kodėl buvo pasirinktas būtent šis modelis, kai Jungtinėse Valstijose buvo išaiškinta virtinė F-35 techninių trūkumų.

Be to, keliamas klausimas dėl didelės lėktuvų kainos.

Tačiau vyriausybė praeitą savaitę pranešė norinti paspartinti pirkimo procesą. JAV pasiūlymas galioja iki 2023 metų kovo, tad kyla klausimų, ar bus suspėta surengti plebiscitą šiuo klausimu.

Vyriausybės skubėjimas užbaigti šį procesą „itin abejotinas demokratijos požiūriu“, pareiškė „Stop F-35“ ir pabrėžė, kad vis dar įmanoma suspėti surengti referendumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žilvinas Ručys

o rusiškų raketų principas atominių , karo atveju toks - bus paleista raketa nuo žemės ar iš lėktuvo , pagrinde iš lėktuvo , o joje vienoje mažiausiai 10 raketų , kurios be atominių galvučių arba su mažais užtaisais tiesiog skrisdamos atsijungs reikiamau metu , nes kaip suprantate rusija turi vieną priešą nato - kuris susideda iš daug šalių , raketos tiesiog bus nutaikytos į taikinius kurie yra atominiai . Taigi , reikia tik galingesnio sprogstamo užtaiso ir tikslaus pataikymo ir nurodykit kur kokius projektus vykdo susijusius su atominėmis , atliekomis atominėmis , kas vykdo , jų sąsajas su rusynu , taip pat partizanus padėsiančius atomines atliekas nurodytuose kordinatėse . Na o finišui : kada pasaulis supras kad rusija iššovė atominę ? kaip sprogs šalyse ir bus padaryti tyrimai ?

Žilvinas Ručys

na taip , už tokius pinigus galima įrengti nepriekaištingą oro gynybą net mažuose aukščiuose kuriuos naudoja rusija raketoms - tik kažkodėl niekas nesupranta kaip jas numušti , nors tai padaryti ganėtinai lengva , o puolimui naudoti dronus , bairaktarai jau parodė naujausius kurie vos ne tokie pat kaip f 35

SUSIJUSIOS NAUJIENOS