Svyruojantis Ohajas nusviro D. Trumpo pusėn | Diena.lt

SVYRUOJANTIS OHAJAS NUSVIRO D. TRUMPO PUSĖN

Kas laimės Ohajuje, laimės visoje šalyje – liudija daugelio ankstesnių JAV prezidento rinkimų rezultatai. Ohajas – viena iš tų dešimties svyruojančių valstijų, kurioje, priešingai nei kitose 40, nėra iš anksto aišku, už kurios partijos kandidatą balsuos dauguma.

Pastarųjų apklausų duomenimis, Ohajuje daugiau kaip dviem procentais daugiau rėmėjų turi Donaldas Trumpas. Jis vejasi, o gal net aplenkė Hillary Clinton ir šalies mastu. Be to, respublikonų kandidato rėmėjai, ir ne tik jie, sako, kad toli gražu ne visi, balsuosiantys už D. Trumpą, apie tai pasisako.

Antrame pagal dydį Ohajo mieste – Klivlande – netikėtai sutikta lietuvė sakė balsuosianti už D. Trumpą. Jos tėvai esą visada balsuodavo už respublikonų kandidatą, ir tai ji perėmė iš tėvų. Atvykę į JAV po Antrojo pasaulinio karo baidėsi komunizmo idėjos, todėl visada buvo už dešiniuosius. Nors lietuvė Vilija pasakojo, kad respublikonų kandidatu verčiau būtų norėjusi matyti Marco Rubio ar Tedą Cruzą, už H. Clinton balsuoti nė nesvarstė.

Bet ne nuolat balsuojantys už tos pačios partijos kandidatus yra didžioji rinkimų intriga, o svyruojantieji. Jangstaune, kuris prieš kelis dešimtmečius buvo antras pagal dydį plieno pramonės centras pasaulyje, vis daugiau demokratų perbėga į respublikonų pusę.

Štai kirpyklos savininkas Ryanas sako balsavęs už B. Obamą, bet dabar balsuos už D. Trumpą, nes šis žada tai, ko šaliai reikia – nebijoti ir vėl tapti didingiems. O jo klientas tuo metu baisisi, kad D. Trumpo net negalima vadinti kandidatu. Sako, juk automobilį tikriausiai patikėtumėte mechanikui, o ne tam, kuris automobilio nematęs. Taip ir D. Trumpas – netinkamas vadovauti šaliai. Kirpėjo ir kliento požiūriai labai skiriasi, tad vaikinai sako, kad įprastai stengiasi šios temos neliesti.

D. Trumpo turimų verslininko įgūdžių pakanka užkandinės savininkui, kuris iškabino aršių diskusijų sukėlusį paramą reiškiantį transparantą.

Per kelias minutes prie užkandinės, kol kalbinome savininką, iš pravažiuojančių mašinų sklido ir paramos šūksniai, ir pasižadėjimai niekada daugiau čia nebevalgyti. Nors užkandinės aikštelėje – ir automobilis su H. Clinton lipduku. Vyras transparanto nesureikšmina, juk į užkandinę užsuka valgyti, ne ieškoti bendraminčių.

O prie Jangstauno respublikonų būstinės užrašai tiesmukiškesni. Buvusio policininko rankomis darytas plakatas, kokių nupiešė jau pusšimtį, ragina demokratus „perbėgti“ ir balsuoti už D. Trumpą.

Būstinės languose – melu ir sukčiavimu H. Clinton kaltinantys plakatai, stovėjimo aikštelėje – automobilis, išklijuotas lipdukais, sakančiais, kad H. Clinton vieta – kalėjime. Šią mintį D. Trumpas yra rėžęs ir per televizijos debatus.

Kad ir kokie argumentai, ar dažnai tiesiog aklas tikėjimas, kad D. Trumpas gali ką nors pakeisti, vilioja jo pusėn Jangstauno rinkėjus, simbolišką pergalę čia jis jau pasiekė per pirminius respublikonų rinkimus. Į dešiniųjų pusę tada perėjo 6 tūkst.demokratų, t. y. kas keturiasdešimtas gyventojas.

Nors anksčiau Jangstaune demokratų rėmėjų buvo apie penkiskart daugiau, nei respublikonų.

Demokratus rėmė plieno pramonės darbuotojai, o jų buvo dešimtys tūkstančių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nul"ė

Nejaugi daugumas balsuojančių amerikonų tokio riboto proto, kad renkasi tokį netašytą ir vulgarų stuobrį savo prezidentu. Net keista

jeigu

jav runkeliniai kaubojai isrinks ta ciniska tipa tai jie prisivirs ir sau ir visam pasauliui bedos ir ko gero ftb ilindes spec t. uzsienio zvalgybininkas kuris ir menkina Clinton isrinkima tai ar kgb ar mosad darbas/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS