Tailande premjeru paskirtas karinės chuntos lyderis | Diena.lt

TAILANDE PREMJERU PASKIRTAS KARINĖS CHUNTOS LYDERIS

Tailandą valdančios karinės chuntos paskirtas Nacionalinis Susirinkimas ketvirtadienį premjeru išrinko perversmui vadovavusį generolą Prayutą Chan-O-Cha (Prajutą Čan-O-Ča), kurio prognozuotas paskyrimas į šį postą leis armijai dar labiau sutvirtinti savo valdžią.

Už Prayutą Chan-O-Cha, kuris gegužės 22 dieną per nesmurtinį perversmą nušalino išrinktą vyriausybę, balsavo 191 deputatas 197 vietas turinčioje asamblėjoje.

Trys deputatai balsuodami susilaikė, o trys nedalyvavo balsavime.

Nė vienas asamblėjos deputatas nebalsavo prieš armijos vado paskyrimą premjeru. Prayutas Chan-O-Cha buvo vienintelis kandidatas į šį postą.

Jo paskyrimui dar turi pritarti karalius Bhumibolas Adulyadejas (Pumiponas Adunjadetas), tačiau tai laikoma tik formalumu.

Generolo sprendimas nusivilkti kariškio uniformą ir sėsti į premjero kėdę tik sustiprins kariškių valdymą šioje politinių neramumų krečiamoje šalyje.

Chunta, ignoruodama Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos raginimus atkurti šalyje demokratinį valdymą, atmetė galimybę surengti visuotinius rinkimus anksčiau 2015 metų spalio.

Prayutas Chan-O-Cha, kuris rugsėjį ketina atsistatydinti iš armijos vado pareigų, laikomas aršiu tremtyje gyvenančio buvusio premjero Thaksino Shinawatros (Taksino Činavatos) oponentu.

Thaksino Shinawatros nušalinimas per ankstesnį perversmą 2006 metais išprovokavo tebesitęsiančią politinę krizę.

Vyresnysis buvusios premjerės Yingluck Shinawatros (Jinglak Činavatos) brolis 2008 metais pabėgo iš Tailando, kad išvengtų kalėjimo dėl kaltinimų korupcija.

Armijos vadai sako norintys reformuoti Tailandą, kad baigtųsi politiniai neramumai ir smurtiniai gatvių protestai, tačiau kritikai jų įvykdytą perversmą laiko mėginimu pakirsti Thaksino Shinawatros įtaką.

Chunta sakė, kad dirbs kartu su būsima vyriausybe, kurią suformuos premjeru paskirtas Prayutas Chan-O-Cha.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS