Tailando karaliaus gimtadienio proga į jūrą paleisti 1066 vėžliai | Diena.lt

TAILANDO KARALIAUS GIMTADIENIO PROGA Į JŪRĄ PALEISTI 1066 VĖŽLIAI

  • 0

Šimtai tailandiečių moksleivių ir karinių jūrų pajėgų narių trečiadienį paleido į jūrą 1 066 vėžlius per ceremoniją, turinčią atnešti sėkmę naujajam Tailando karaliui Mahai Vajiralongkornui (Mahai Vačiralongkonui), penktadienį švęsiančiam 65-ąjį gimtadienį.

Jūrų vėžliai, laikomi ilgaamžiškumo simboliu, nuplaukė į atvirus vandenis per renginį, įvykusį prie Satahipo karinių jūrų pajėgų bazės Čon Burio provincijoje.

Daugelis tailandiečių budistų tiki, kad paleidžiant į laisvę gyvūnus, tokius kaip vėžliai ar paukščiai, pelnoma gera karma.

„Jūrų vėžliai – ilgaamžiai gyvūnai. Jeigu juos paleisime į laisvę, tai padės ilgai gyventi ir Jo Didenybei“, – sakė karininkas Eagaratas Promlumpugas, vienas iš karinių jūrų pajėgų vykdomos vėžlių apsaugos programos vadovų.

Paleistų vėžlių skaičius, kurio paskutiniai du skaitmenys yra vienetu didesni negu karaliaus amžius, taip pat simbolizuoja troškimą, kad monarchas ilgai gyventų.

Specialius karinių jūrų pajėgų centras kasmet surenka tūkstančius vėžlių kiaušinių ir išsiritusius jauniklius paleidžia į Tailando įlankos vandenis.

Tailande monarchų gimtadieniai švenčiami itin iškilmingai, rengiamos puošnios religinės ceremonijos. Karalius šalyje laikomas itin svarbiu moraliniu autoritetu.

Mahos Vajiralongkorno gimimo diena, liepos 28-oji, valdančiosios chuntos buvo paskelbta nacionaline švente, kai šis monarchas praeitų metų pabaigoje perėmė sostą.

Jo tėvas Bhumibolas Adulyadejas (Pumiponas Adunjadetas), miręs 2016-ųjų spalį, per 70 metų trukusį valdymą buvo garbinamas kaip pusdievis.

Maha Vajiralongkornas tokios pagarbos dar nėra įgijęs.

Vis dėlto Tailande galiojantys drakoniški įstatymai draudžia kaip nors kritikuoti karališkosios šeimos narius, o jų pažeidėjai gali būti dešimtmečiams pasiųsti už grotų. Be to, šalies žiniasklaida privalo vykdyti griežtą savicenzūrą, kad apie karališkuosius asmenis nebūtų blogai atsiliepiama.

GALERIJA

  • Tailando karaliaus gimtadienio proga į jūrą paleisti 1066 vėžliai
  • Tailando karaliaus gimtadienio proga į jūrą paleisti 1066 vėžliai
  • Tailando karaliaus gimtadienio proga į jūrą paleisti 1066 vėžliai
  • Tailando karaliaus gimtadienio proga į jūrą paleisti 1066 vėžliai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS