Tailando princesė išbraukta iš kandidatų į premjerus sąrašo | Diena.lt

TAILANDO PRINCESĖ IŠBRAUKTA IŠ KANDIDATŲ Į PREMJERUS SĄRAŠO

  • 0

Tailande pirmadienį oficialiai diskvalifikavus princesę Ubolrataną kaip kandidatę į šalies premjerus baigėsi jos trumpa politinė sąjunga su partija, susijusia su įtakingu, bet prieštaringai vertinamu Shinawatrų (Činavatų) politiniu klanu.

Iš kandidatų sąrašo princesė buvo išbraukta kelios dienos po to, kai karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) griežtai uždraudė savo vyresniajai seseriai dalyvauti politikoje.

Netikrumas ir spėlionės šalyje sklandė nuo penktadienio, kai „Thai Raksa Chart“ netikėtai paskelbė princesę Ubolrataną savo kandidate į premjerus, jei laimėtų kovo 24-osios rinkimus.

Jos iškėlimas kai kam atrodė kaip Thaksino Shinawatros (Taksino Činavato), savo noru tremtyje gyvenančio buvusio premjero ir milijardieriaus, manevras iki rinkimų likus kelioms savaitėms.

Tačiau vos po kelių valandų šis bandymas žlugo – karalius padarė galą jos beprecedentėms politinėms aspiracijoms pareiškimu, kad monarchija yra virš politikos ir kad jo sesers kandidatūra yra nepriimtina.

Nepaprastai turtingą ir įtakingą Tailando monarchiją gerbia šalies gyventojai ir gina itin griežtas įstatymas dėl valdovo įžeidimo. Karaliaus žodis laikomas galutiniu.

Pirmadienį Rinkimų komisija oficialiai išbraukė Ubolratanos kandidatūrą.

„Rinkimų komisija šiandien paskelbė kandidatų, išskyrus princesę Ubolrataną, kuriuos iškėlė partija „Thai Raksa Chart“, vardus“, – sakoma pareiškime, kuriame paaiškinama, kad „visi karališkosios šeimos nariai yra virš politikos.“

Nors buvo labai trumpas, princesės įsiveržimas į politiką įelektrino šalies politikos sceną; visame Tailande spėliojama, kas dėl to laimės ir kas praloš.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS