Taivanas: netoli atokios salos oro uosto pastebėtas Kinijos karinis dronas | Diena.lt

TAIVANAS: NETOLI ATOKIOS SALOS ORO UOSTO PASTEBĖTAS KINIJOS KARINIS DRONAS

Kinijos karinis dronas praskrido netoli oro uosto vienoje atokioje Taivano saloje, dėl to vėlavo skrydžiai, trečiadienį pranešė taivaniečių kariuomenė ir vietos žiniasklaida.

Laikraštis „Liberty Times“ teigė, kad antradienį dronas buvo pastebėtas maždaug už 9,3 km nuo Madzu salose esančio Nangano oro uosto ir ore išbuvo maždaug 20 minučių.

Kinija laiko savarankiškai valdomą Taivaną savo teritorijos dalimi, ir yra pareiškusi, kad vieną dieną susigrąžins jo kontrolę, prireikus – jėga.

Be karinio spaudimo, kurį daro Kinijos kariniai lėktuvai ir laivai, beveik kasdien aptinkami prie salos, Taivanas susiduria su civilinių ir neatpažintų dronų, kurie stebi ir persekioja karius, įsiveržimais.

Kariuomenės Madzu gynybos vadavietė patvirtino, kad antradienio rytą buvo aptiktas neįvardytas „Kinijos karinis dronas“.

Madzu yra maždaug už 200 km į šiaurės vakarus nuo Taibėjaus, bet daug arčiau žemyninės Kinijos.

„Kadangi jo skrydžio maršrutas buvo arti civilinių orlaivių kilimo ir tūpimo kanalų, Nangano oro uosto bokštui buvo pranešta atlikti atitinkamus veiksmus, kad būtų užtikrinta aviacijos sauga“, – teigiama pranešime neišsiplečiant.

Balandį Taivano kariuomenė pranešė, kad kariai mažytėje Erdano saloje, priklausančioje Dzinmeno salynui, esančiam prie Kinijos žemyninės dalies, yra padidintos parengties dėl, kariuomenės teigimu, Kinijos civilinių dronų provokacijų.

2022 metais Taivano kariai Dzinmene numušė nenustatytą civilinį droną po tuometinės Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito Taibėjuje.

Pastaraisiais metais Pekinas padidino karinį spaudimą Taibėjui ir beveik kasdien aplink salą dislokuoja naikintuvus, dronus ir karinius laivus. Ekspertai tai vadina „pilkosios zonos taktika“, kuri neprilygsta atviriems karo veiksmams, bet pareikalauja sustiprinto Taivano karių budrumo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS