Talibanas patvirtino dalyvavimą Dohos susitikime dėl padėties Afganistane | Diena.lt

TALIBANAS PATVIRTINO DALYVAVIMĄ DOHOS SUSITIKIME DĖL PADĖTIES AFGANISTANE

Talibano vyriausybė sekmadienį oficialiai paskelbė ketinanti siųsti delegaciją į būsimą susitikimą dėl padėties Afganistane Dohoje.

Talibano vyriausiasis atstovas Zabihullah Mujahidas sakė „TOLOnews“, kad grupuotė tiki dalyvavimo Kataro derybose nauda Afganistanui humanitarinės pagalbos ir investicijų atžvilgiu.

Jungtinių Tautų (JT) organizuojamas susitikimas vyks birželio 30 ir liepos 1 d. Jo tikslas – padidinti tarptautinį bendradarbiavimą su įvairių krizių krečiama šalimi.

2021 m. į valdžią sugrįžęs Talibanas ignoravo raginimus suformuoti įtraukią vyriausybę ir užtikrinti moterų teises į mokslą ir darbą.

Dėl to jų vyriausybė nesulaukė pripažinimo iš nė vienos užsienio valstybės. Vakarai įšaldė Afganistano bankų atsargas, o aukšto rango Talibano lyderiai buvo įtraukti į JAV ieškomų asmenų sąrašus.

Visgi JT Saugumo Taryba sušvelnino kelionių apribojimus pagrindiniams Talibano lyderiams, kad jie galėtų vykti į Hadžo piligriminę kelionę į Meką. Be to, praėjusią savaitę Europos Sąjunga paskelbė apie 150 mln. eurų humanitarinės pagalbos paketą šaliai.

Talibanas siekia glaudžiau bendradarbiauti su JT, bet atmeta organizacijos iniciatyvas.

Gruodžio mėnesį JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje prašoma JT generalinio sekretoriaus paskirti specialųjį pasiuntinį Afganistanui. Talibanas prieštarauja, kad šaliai būtų paskirtas toks asmuo.

Vasarį Talibanas atsisakė dalyvauti panašiame JT susitikime Dohoje, nes į jį buvo pakviesti Afganistano aktyvistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS