Tarp musulmonų piligrimų Mekoje šiemet nebus Irano piliečių | Diena.lt

TARP MUSULMONŲ PILIGRIMŲ MEKOJE ŠIEMET NEBUS IRANO PILIEČIŲ

Į Saudo Arabija pradeda plūsti musulmonai, kurie savaitgalį Mekoje pradės vieną esminių Islamo priesaikų – piligrimystę, vadinamą hadžu. Tačiau šį kartą jį temdo dviejų įtakingiausių musulmoniškų šalių Saudo Arabijos ir Irano ginčas, dėl kurio Irano gyventojai Mekos šiemet neaplankys.

Tarp musulmonų piligrimų Mekoje šiemet nebus Irano piliečių, nes Saudo Arabijai ir Iranui nepavyko sutarti dėl saugumo priemonių. Saudo Arabija Irano reikalavimus pavadino nepriimtinais. Iranas spaudė Saudo Arabiją labiau įsipareigoti dėl saugumo, nes praėjusiais metais per spūstį žuvo keli tūkstančiai piligrimų.

Saudo Arabija tvirtino, kad aukų tebuvo apie 800 ir nesidalijo nelaimės tyrimo detalėmis. Hadžo išvakarėse Irano aukščiausias politinis ir religinis lyderis Ajatola Ali Khamenei, susitikęs su nelaimės aukų artimaisiais, aršiai sukritikavo Saudo Arabijos valdančiąją šeimą – esą ji neverta valdyti Islamui šventų miestų.

„Šita prakeikta pikta šeima, burnas prisikimšusi pinigų, neleidžia kitiems jų kritikuoti“, – sakė A. Ali Khamenei.

Nesutarimą dėl hadžo būtų pavykę išspręsti, jei tik problemos su Saudo Arabija nebūtų gilesnės, sako Irano prezidentas Hassanas Rouhani, pavadinęs šalį teroristų rėmėja. H. Rouhani paragino kitų musulmoniškų šalių lyderius nubausti Saudo Arabijos valdžią. Ši atrėžia, kad Iranas esą specialiai politizuoja hadžą, o Saudo Arabijos vyriausiasis religinis lyderis didysis Mufti Abdulazizas al-Sheikhas Irano musulmonus pavadino netikrais musulmonais. Tačiau pernai tokių neva „netikrų musulmonų“ Mekoje lankėsi 60 tūkst. ir Irano gyventojai tikriausiai labai nusivylė negalėsiantys prisijungti prie tikėjimo brolių iš kitų valstybių.

„Pirmą kartą regiu šią nuostabią šventą vietą. Jaučiu, kad šiandien atgimiau iš naujo. Dievas didis“, – sakė piligrimė iš Maroko Hajat Zangour.

Hadžas pagal musulmonų kalendorių prasideda šeštadienį. Iranas kartą piligrimystę jau boikotavo trejus metus, kai praėjusio amžiaus pabaigoje Saudo Arabijos pareigūnai susirėmė su Irano piligrimais. Per šiuos susirėmimus žuvo 400 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS