TATENA turi naują vadovą | Diena.lt

TATENA TURI NAUJĄ VADOVĄ

Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) pirmadienį oficialiai paskelbė, kad nuo gruodžio 1 dienos jos naujuoju generaliniu sekretoriumi taps Japonijos pareigūnas Yukiya Amano, kuris pakeis egiptietį Mohamedą El Baradei.

Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūra, kuriai priklauso 150 šalių, naujuoju vadovu išrinktą buvusį Tokijo ambasadorių šioje organizacijoje patvirtino žodiniu balsavimu.

M.El Baradei vadovavo TATENA 12 metų.

Y.Amano, kuris Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros institucijos vadovu buvo išrinktas liepos 3 d., yra itin patyręs diplomatas, nepuoselėjantis tuščių iliuzijų dėl agentūros laukiančių išbandymų karštuosiuose pasaulio taškuose, įskaitant Iraną.

Akinius nešiojantis nusiginklavimo ir branduolinio ginklo neplatinimo klausimų ekspertas Y.Amano nuo 2005 metų rugsėjo atstovavo Japonijai TATENA Valdytojų taryboje. Pirmaisiais savo darbo agentūroje metais jis ėjo Valdytojų tarybos pirmininko pareigas.

62 metų diplomatas žadėjo griežtai kovoti su branduolinio ginklo platinimu, priminęs apie skaudžią jo šalies patirtį, kai atominių bombų sprogimai sugriovė Hirošimos ir Nagasakio miestus. Y.Amano gimė praėjus dvejiems metams po Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Y.Amano supranta, kad TATENA veikla gali turėti svarbios politinės reikšmės, ypač dėl tokių valstybių, kaip Iranas, Sirija ir Šiaurės Korėja, nors iš esmės tai yra techninius atominės energetikos klausimus sprendžianti institucija.

Be Irano, Y.Amano taip pat teks vadovauti TATENA tyrimui Sirijoje, kurioje Izraelio lėktuvai 2007 metų rugsėjį subombardavo numanomą branduolinį reaktorių.

Y.Amano baigė Tokijo universiteto teisės fakultetą ir 1972 metais įsidarbino užsienio reikalų ministerijoje, kur ėmė gilintis į nusiginklavimo klausimus.

1993-aisiais Y.Amano tapo užsienio reikalų ministerijos atominės energetikos skyriaus direktoriumi, vėliau buvo paskirtas ginklų kontrolės ir mokslo reikalų generaliniu direktoriumi, o 2004 metais ėmė dirbti nusiginklavimo, branduolinio ginklo neplatinimo ir mokslo departamente.

Japonų diplomatas taip pat dalyvavo derybose dėl svarbiausių ginklų kontrolės dokumentų, įskaitant Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį ir kitus susitarimus dėl balistinių raketų, biologinių ir įprastų ginklų.

Y.Amano gimė 1947 metų gegužės 9 dieną. Diplomatas vedęs, puikiai moka prancūzų ir anglų kalbas.

Gairės: Yukiya Amano, TATENA
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS