TATENA vadovas: padėtis Zaporižios AE itin nestabili | Diena.lt

TATENA VADOVAS: PADĖTIS ZAPORIŽIOS AE ITIN NESTABILI

  • 0

Padėtis Ukrainos pietryčiuose esančioje Zaporižios atominėje elektrinėje yra itin nestabili, trečiadienį sakė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

„Branduolinės saugos ir saugumo situacija Zaporižios atominėje elektrinėje yra labai nestabili. Kachovkos rezervuaro praradimas buvo katastrofa visam regionui ir taip pat prisidėjo prie didelių sunkumų, su kuriais susiduria ši didelė atominė elektrinė“, – teigė R. Grossi. Jo žodžiai cituojami TATENA interneto svetainėje.

Zaporižios AE planuoja atnaujinti vandens, kuris vis dar yra prieinamas, pumpavimą, nepaisant to, kad Kachovkos rezervuaras, birželio 6 dieną griuvus žemiau esančiai užtvankai, smarkiai nuseko, sakė R. Grossi.

Pastarąsias dvi savaites didžiausia Europos atominė elektrinė aušinimui reikalingą vandenį gauna iš netoliese esančios Zaporižios termofikacinės elektrinės išleidimo kanalo, nesusijusio su Kachovkos rezervuaru.

„Dabar labiau nei bet kada visos šalys turi visapusiškai laikytis pagrindinių TATENA principų, kuriais siekiama užkirsti kelią branduolinei avarijai“, – pridūrė R. Grossi.

TATENA padidino savo darbuotojų skaičių Zaporižios AE, kad galėtų stebėti, kaip laikomasi penkių pagrindinių elektrinės apsaugos karinio konflikto metu principų, kuriuos gegužės pabaigoje Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje nustatė R. Grossi.

Pranešime nurodoma, kad TATENA žino apie pasirodžiusią informaciją, jog šalia Zaporižios AE aušinimo tvenkinio buvo padėta minų. Generalinio direktoriaus vizito metu minų šioje vietoje nepastebėta.

Tačiau TATENA žino, kad anksčiau už elektrinės perimetro ribų buvo padėta minų, apie kurias agentūra jau buvo pranešusi, ir kad taip pat yra minų tam tikrose elektrinės vietose.

„Didelį dėmesį skiriame šiam klausimui“, – teigė R. Grossi.

Gairės: Zaporižios AE, padėtis, nestabilumas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS