TBT smerkia Rusijos sprendimą į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti dar vieną teisėją | Diena.lt

TBT SMERKIA RUSIJOS SPRENDIMĄ Į IEŠKOMŲ ASMENŲ SĄRAŠĄ ĮTRAUKTI DAR VIENĄ TEISĖJĄ

  • 0

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) antradienį pasmerkė Maskvos sprendimą į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti dar vieną jo teisėją, reaguojant į šalies prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

TBT teisėja Tomoko Akane (Tomoko Akanė) kovą išdavė arešto orderius V. Putinui dėl karo nusikaltimo, susijusio su priverstiniu ukrainiečių vaikų deportavimu, ir Rusijos vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai dėl panašių kaltinimų.

Praėjusią savaitę Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad Kremlius į ieškomų asmenų sąrašą nusprendė įtraukti T. Akanę. Anksčiau į šį sąrašą buvo įtraukti TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) ir teisėją Rosario Salvatore Aitalą (Rosarijų Salvatorę Aitalą).

Rusijos pranešime, kurį matė naujienų agentūra AFP, rašoma, kad teisėja yra ieškoma dėl Rusijos baudžiamojo kodekso pažeidimo, tačiau konkrečiai jo pobūdis nenurodomas.

Pirmininkaujanti TBT valstybė narė pareiškė, kad yra labai susirūpinusi dėl šio žingsnio, ir pavadino jį nauju bandymu pakenkti Teismo tarptautiniams įgaliojimams.

Ji taip pat pakartojo, kad tvirtai palaiko teismą, jo išrinktus pareigūnus ir darbuotojus ir visiškai pasitiki teismo nepriklausomumu ir nešališkumu.

TBT arešto orderius V. Putinui ir M.Lvovai-Belovai išdavė dėl neteisėto tūkstančių ukrainiečių vaikų perkėlimo nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo didelio masto karinę intervenciją į Ukrainą.

Rusija, kuri nėra TBT narė, nepripažįsta orderio V. Putinui ir vadina jį neteisėtu.

Dėl šio orderio V. Putinas asmeniškai nedalyvaus šį mėnesį Johanesburge vyksiančiame ekonominio bloko BRICS aukščiausiojo lygio susitikime.

Pietų Afrika, kaip TBTnarė, privalėtų sulaikyti Rusijos vadovą, jei jis atvyktų į šalį.

Gairės: karas Ukrainoje, Tarptautinis baudžiamasis teismas, Maskvos sprendimas, ieškomų asmenų sąrašas, įtraukti teisėją
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS