TEA vadovas: JAV pirmąkart aplenkė Rusiją pagal dujų tiekimo Europai apimtis | Diena.lt

TEA VADOVAS: JAV PIRMĄKART APLENKĖ RUSIJĄ PAGAL DUJŲ TIEKIMO EUROPAI APIMTIS

Jungtinės Valstijos praėjusį mėnesį pirmą kartą istorijoje Europai tiekė daugiau dujų nei Rusija, paskelbė Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) vadovas Fatihas Birolis.

Pasak jo, birželį užfiksuotas rekordinis JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) siuntų į Europą skaičius.

„Smarkiai sumažėjęs Rusijos gamtinių dujų tiekimas į ES lėmė, kad tai buvo pirmas mėnuo istorijoje, kai ES daugiau dujų importavo iš JAV suskystintųjų pavidalu nei vamzdynais iš Rusijos. Dėl sumažėjusios Rusijos pasiūlos reikia stengtis mažinti paklausą ES ir taip pasiruošti sunkiai žiemai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė F. Birolis.

Anksčiau jis įspėjo Europą, kad Rusija artėjančią žiemą gali visiškai nutrauktų gamtinių dujų tiekimą.

Praėjusį mėnesį Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ pranešė, kad dėl vėluojančio Vokietijos bendrovės „Siemens“ atliekamo kompresorių blokų remonto tiekimas per Baltijos jūrą iki Vokietijos nutiestu dujotiekiu „Nord Stream 1“ mažinamas drastiškai – per du etapus buvo sumažintas 60 procentų.

Berlynas tokį sprendimą pavadino „politiniu“ ir „ekonomine ataka“, pabrėždamas, jog Rusijos autoritarinis lyderis Vladimiras Putinas siekia „sukelti chaosą“ Europos dujų rinkoje, be kita ko, nutraukdamas tiekimą tokioms Europos Sąjungos narėms kaip Lenkija, Bulgarijai, Suomija, Nyderlandai, jį sumažindamas Vokietijai, Austrijai, Italijai.

Gairės: Dujos, JAV, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

okaina

4 kartus brangesne nej pas rusus!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS