Teisių gynėjai smerkia Egiptą už kolektyvines bausmes kalėjimuose | Diena.lt

TEISIŲ GYNĖJAI SMERKIA EGIPTĄ UŽ KOLEKTYVINES BAUSMES KALĖJIMUOSE

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) apkaltino Egipto valdžios pareigūnus dėl atlikto liūdnai pagarsėjusio Kairo kalėjimo pertvarkymo, prilygstančio kalinių „kolektyvinei bausmei“ po to, kai per vieną bandymą pabėgti iš kalėjimo buvo nužudyti keturi policininkai.

Praėjusį mėnesį griežčiausio režimo pataisos namuose, vadinamuose „Skorpionų kalėjimu“, Egipto saugumo agentūrų nurodymu buvo atliktas pertvarkymas, po kurio kaliniai nebeturi tinkamos ventiliacijos, elektros ir šilto vandens, sakoma Niujorke įsikūrusios organizacijos pareiškime.

Per remontą darbininkai iš kiekvienos kameros pašalino sienose montuojamus ventiliatorius ir kištukinius lizdus, kalinių naudotus vandeniui pasišildyti, nurodė HRW. Pareiškime cituojamas iš kalėjimo gautas trijų puslapių laiškas ir 13 minučių vaizdo įrašas.

Ant langų buvusius metalinius virbus visose kamerose pakeitė metaliniai tinkleliai, o angos duryse buvo pakeistos taip, kad kaliniai negalėtų bendrauti tarpusavyje, sakoma pareiškime.

Žmogaus teisių grupė anksčiau yra registravusi keletą teisių pažeidimų šiame kalėjime. Tarp tokių yra nuo 2018 kovo įsigaliojęs šeimos vizitų draudimas ir nuo 2019 pradžios atsiradusios vienutės, kur nusižengę kaliniai uždaromi parai.

HRW duomenimis, kalėjime laikoma maždaug 800 kalinių.

„Egipto valdžios pareigūnai akivaizdžiai taiko kolektyvinę bausmę šimtams „Skorpionų kalėjimo“ kalinių, beveik trejiems metams atskyrusi juos nuo pasaulio, – sakė HRW Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinio direktorius Joe Storkas. – Sąlygos šiame kalėjime yra visiškai nesuderinamos su kalinių teisėmis.“

Kalėjimo pertvarkymas buvo atliktas po susirėmimo kalėjimo mirtininkų skyriuje, per kurį rugsėjį žuvo keturi policininkai ir keturi kaliniai, sakoma pranešime. Egipto valdžios pareigūnai sako, kad keturi kaliniai – visi atliekantys bausmę už skirtingus teroristinius nusikaltimus – buvo nukauti kai bandė pabėgti.

Tačiau HRW daro prielaidą, kad kaliniai buvo nušauti po to, kai per eilinį patikrinimą surengė pasalą kalėjimo apsaugininkams ir juos nudūrė.

„Sunkių ir orumą žeminančių sąlygų pablogėjimas „Skorpionų kalėjime“ dar pablogina daug metų trukusią siaubingą padėtį ir paverčia (kalėjimą) kankinimo laisvės atėmimu įstaiga, – nurodė J. Storkas. – Egiptas turėtų rimtai sutvarkyti šią siaubo vietą ir užtikrinti, kad iš kalinių nebūtų atimamos pagrindinės jų kaip kalinių teisės.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS