Th. May pranešė nusprendusi trauktis iš Jungtinės Karalystės parlamento | Diena.lt

TH. MAY PRANEŠĖ NUSPRENDUSI TRAUKTIS IŠ JUNGTINĖS KARALYSTĖS PARLAMENTO

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May pranešė nedalyvausianti kituose visuotiniuose rinkimuose ir tokiu būdu baigsianti 27 metus trukusią JK parlamentarės karjerą.

Th. May apie savo sprendimą trauktis iš parlamento pranešė penktadienį, sakydama ketinanti daugiau dėmesio skirti tokioms sritims, kaip kova su šių dienų vergija.

Vietos laikraštyje „Maidenhead Advertiser“ publikuotame pranešime ji teigė: „Pasitraukusi iš premjero posto, džiaugiausi vėl tapusi eiline parlamento nare ir galėdama daugiau laiko skirti savo rinkėjams bei mano širdžiai artimiems reikalams, įskaitant visai neseniai įsteigtos Pasaulinės kovos su šių dienų vergove ir prekyba žmonėmis komisijos darbą.

Šiems reikalams skirdavau vis daugiau laiko.

Todėl, ilgai svarsčiusi ir galvojusi, supratau, kad ateityje nebegalėsiu parlamentarės darbo dirbti taip, kaip, mano manymu, to nusipelno mano rinkėjai.“

67-erių Th. May aktyviai pasisako prieš šių dienų vergovę ir prekybą žmonėmis, o spalį su JK ir Bahreino vyriausybių pagalba įsteigė minėtąją Pasaulinę komisiją.

Į Didžiosios Britanijos parlamentą ji buvo išrinkta 1997 m., 2010–2016 m. ėjo vidaus reikalų sekretorės pareigas, vėliau premjero poste pakeitė Davidą Cameroną.

Jos kadencija truko trejus metus ir buvo nerami, o pagrindiniu jos akcentu tapo derybos dėl Breksito. Per 2017 m. rinkimus jos partija neteko daugumos, tačiau, naujame parlamente sudarius susitarimą su Šiaurės Airijos demokratine unionistų partija, premjerės kėdės Th. May neprarado.

Galiausiai konservatorių partijai priklausantys parlamentarai, nepritardami jos siūlomoms Breksito sąlygoms, surengė balsavimą dėl pasitikėjimo jos valdymu, ir nors balsavimo rezultatai Th. May buvo palankūs, jos autoritetui buvo suduotas smūgis ir po penkių mėnesių ji paskelbė atsistatydinanti.

Savo pranešime Th. May teigė, kad jai buvo „garbė ir privilegija“ parlamente atstovauti savo rinkėjams bei pažadėjo jų labui tęsti savo darbą iki kitų visuotinių rinkimų, kuriuos planuojama surengti antroje šių metų pusėje.

Ji pridūrė: „Perduodama estafetės lazdelę, kartu su savo įpėdiniu stengsiuosi, kad Maidenhede laimėtų konservatoriai. Toliau remsiu (dabartinį premjerą) Rishi Sunaką bei vyriausybę ir tikiu, kad konservatoriai galės laimėti šiuos rinkimus.

Norėčiau padėkoti visiems, išrinkusiems mane atstovauti jiems parlamente.“

Kituose rinkimuose nedalyvausiantys pranešė beveik 100 parlamentarų, tarp jų – 64 konservatoriai ir buvę šios partijos nariai. Tai didžiausias atsistatydinusių Torių skaičius nuo tada, kai Th. May 1997 m. pradėjo dirbti Bendruomenių rūmuose.

Leiboristų partijos pirmininkė Anneliese Dodds pasakė, kad atsistatydinančių Torių skaičius rodo „nepasitikėjimą“ R. Sunaku ir konservatorių partijos ateitimi.

Tačiau iždo ministras Garethas Daviesas šį teiginį paneigė, naujienų kanalui „Sky News“ sakydamas, jog jam „asmeniškai liūdna“ matyti, kad Th. May atsistatydina, tačiau „visiškai normalu“, kad žmonės prieš rinkimus nusprendžia trauktis iš parlamento.

Jo žodžiais tariant, „kiekvienas savo sprendimą priėmė dėl asmeninių priežasčių ir man belieka gerbti tokį kiekvieno iš jų sprendimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonė

Viena kvaila boba bus mažiau.

KONSERVAI - nesąžiningi i n v a l i d a i ir

visada ne tik v a g i a , bet ir dergia į SAVO lizdą .

Flurona [TRUMP 2024]

"konservatoriai". Mes irgi tokius turim.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS