Trečiadienio vakarą vyks pirmasis JAV ir Rusijos susitikimas nuo J. Bideno kadencijos pradžios | Diena.lt

TREČIADIENIO VAKARĄ VYKS PIRMASIS JAV IR RUSIJOS SUSITIKIMAS NUO J. BIDENO KADENCIJOS PRADŽIOS

Trečiadienio vakarą Islandijoje susitiks JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, skelbia „Reuters“.

Susitikimu siekiama mažinti įtampą tarp dviejų varžovių ir susitarti dėl galimo prezidentų Joe Bideno ir Vladimiro Putino susitikimo birželį.

Akis į akį vyksiančios derybos aštuonių valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimo Reikjavike kuluaruose bus pirmasis tokio aukšto rango pareigūnų susitikimas nuo sausio mėnesio, kai Joe Bidenas perėmė JAV prezidento pareigas.

Vašingtono ir Maskvos santykiai prastėjo nuo kovo mėnesio, J. Bidenui pirmaisiais kadencijos mėnesiais V. Putiną pavadinus „žudiku“. Maskva dėl šios priežasties iškvietė JAV ambasadorių.

Vašingtonas dėl „piktybinės“ veiklos Rusijai įvedė sankcijų ir iš šalies išsiuntė valstybės diplomatų. Rusija atsakė tuo pačiu. Kiek vėliau Rusija uždraudė JAV ambasadai samdyti vietos darbuotojus.

Turint omenyje susiklosčiusią situaciją, nesitikima, kad A. Blinkeno ir S. Lavrovo susitikimas atneš staigių ir reikšmingų rezultatų, tačiau derybos gali pakloti pamatą V. Putino ir J. Bideno susitikimui kitą mėnesį.

Idėją rengti tokio aukšto lygio susitikimą praėjusį mėnesį paskelbė Baltieji rūmai, tačiau ji dar nebuvo viešai patvirtinta. Rusijos laikraštis „Kommersant“ pirmadienį citavo vyriausybės šaltinius, teigusius, jog labiausiai tikėtina susitikimo vieta yra Šveicarija.

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as teigė, kad S. Lavrovas ir A. Blinkenas susitiks po Arkties tarybos susitikimo. JAV ir Rusijos ministrų derybos turėtų prasidėti 21 val. 15 min. Grinvičo laiku (15 min. po vidurnakčio Lietuvos laiku).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

////////

JAV jau didžiulė netvarka ,jos kolonijos šalyse,nesugeba susitvarkyti o dar mokina kitus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS