Per tris žemynus nusirito karščio banga: net kunigai pripažino, kad buvo karšta kaip pragare | Diena.lt

PER TRIS ŽEMYNUS NUSIRITO KARŠČIO BANGA: NET KUNIGAI PRIPAŽINO, KAD BUVO KARŠTA KAIP PRAGARE

  • 12

Tris pasaulio žemynus sekmadienį užklupo karščio banga, sukėlusi gaisrus ir sumušusi temperatūros rekordus, o globalinio atšilimo pasekmės tampa vis akivaizdesnės.

Azijos, Europos ir JAV teritorijose prognozuojamas didžiausias iki šiol buvęs karštis.

Vatikane 15 000 žmonių ryžosi pasiklausyti popiežiaus Pranciškaus sekmadieninės maldos, pasinaudodami skėčiais ir ventiliatoriais, kad atvėstų.

Tačiau juodas sutanas vilkintys kunigai, tokie kaip Francois Mbemba (Fransua Mbemba), sakė, kad buvo karšta kaip pragare.

29 metų jaunuolis teigė, kad Švento Petro aikštėje buvo karščiau nei jo vyskupijoje Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Japonijos valdžios institucijos perspėjo dešimtis milijonų žmonių dvidešimtyje iš keturiasdešimt septynių prefektūrų, kuriose beveik rekordiškai aukšta temperatūra išdegino dideles teritorijas, o kituose regionuose praūžė liūtys.

Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK įspėjo, kad karštis kelia pavojų gyvybei – Tokijuje ir kitose vietovėse užfiksuota beveik 40 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Meteorologijos agentūros duomenimis, aukščiausia kada nors Japonijoje užfiksuota temperatūra – 41,1 laipsnio Celsijaus, pirmą kartą užfiksuota 2018 metais Kumagajos mieste Saitamoje – gali būti viršyta.

Kai kuriose vietovėse sekmadienį buvo užfiksuota aukščiausia temperatūra per daugiau nei keturis dešimtmečius.

Kai kuriose vietovėse sekmadienį buvo užfiksuota aukščiausia temperatūra per daugiau nei keturis dešimtmečius, įskaitant Hirono miestą Fukušimos prefektūroje – 37,3 laipsnio Celsijaus.

JAV nacionalinė meteorologijos tarnyba pranešė, kad nuo Kalifornijos iki Teksaso besitęsianti kaitra per šį savaitgalį turėtų pasiekti piką.

Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje, kuris dažnai laikomas viena karščiausių vietų žemėje, sekmadienį taip pat gali būti užfiksuota rekordinė temperatūra – daugiau nei 54 laipsniai Celsijaus.

Pietų Kalifornijoje kovojama su miško gaisrais, įskaitant Riversaido apygardą, kur jau išdegė daugiau kaip 3 000 hektarų miško. Dėl šios priežasties vietos gyventojams buvo liepta evakuotis.

Kanados vyriausybė pranešė, kad miško gaisrai šiaurinėje šalies dalyje šiemet išdegino rekordinį 10 mln. hektarų žemės plotą, ir manoma, kad vasarą ši žala dar labiau padidės.

Prognozuojamos istorinės aukštumos

Europoje italai buvo įspėti ruoštis intensyviausiai visų laikų karščio bangai.

Prognozuojant, kad artimiausiomis dienomis oro temperatūra bus rekordiškai aukšta, Italijos sveikatos apsaugos ministerija 16 miestų, įskaitant Romą, Boloniją ir Florenciją, paskelbė raudonąjį pavojaus signalą.

Tikėtina, kad pirmadienį Romoje temperatūra pakils iki 40 laipsnių Celsijaus, o antradienį – 42-43 laipsnių Celsijaus ir viršys 2007-ųjų rugpjūčio mėnesio pasiektą 40,5 laipsnio Celsijaus rekordą.

Europos kosmoso agentūra (ESA) įspėjo, kad Sicilijoje ir Sardinijoje temperatūra gali pakilti iki 48 laipsnių Celsijaus – tai gali būti karščiausia kada nors šiame žemyne užfiksuota temperatūra.

Trečią dieną iš eilės Atėnų Akropolis, vienas svarbiausių Graikijos turistų lankomų objektų, buvo uždarytas karščiausiomis valandomis.

Rumunijoje pirmadienį didžiojoje šalies dalyje temperatūra turėtų siekti 39 laipsnius Celsijaus.

Meteorologijos agentūra įspėjo, kad Ispanijoje nuo pirmadienio iki trečiadienio gali kilti nauja karščio banga, kai šiuo metu Kanarų salose ir pietiniame Andalūzijos regione temperatūra viršija 40 laipsnių Celsijaus.

Savaitgalį Ispanijai priklausančioje La Palmos saloje kilo 5 000 hektarų ploto gaisras, dėl kurio teko evakuoti 4 000 gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Nusirideno

Mūsų sinoptikams sausra ir karštis tikra palaima. Per televiziją visą laiką giria kokie gražūs orai.

drtyu

Nepastebėjau jokių karščių - per "karščiausią" dieną bėgau ~9 km atviromis vietomis ir vidurdienį, ir sekėsi gerai - nei perkaitau, nei pervargau. Bet dirbti keliuose ar statybose tikriausiai ne visada buvo gera.

Manau

Po 10 metų Žemė pasidarys nebetinkama žmonėms gyventi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS