Trumpas atšaukė nuostatą, užtikrinusią milijonams moterų nemokamą kontracepciją | Diena.lt

TRUMPAS ATŠAUKĖ NUOSTATĄ, UŽTIKRINUSIĄ MILIJONAMS MOTERŲ NEMOKAMĄ KONTRACEPCIJĄ

  • 3

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija penktadienį atšaukė sveikatos apsaugos sistemos reformos, vadinamosios „Obamacare“, nuostatą, kuri įpareigojo darbdavius mokėti už savo darbuotojų kontraceptines priemones.

Ši nuostata nebegalios visoms komercinėms įstaigoms. Anksčiau šiais metais tokia išimtis buvo pradėta taikyti JAV religinėms institucijoms.

Toks JAV administracijos sprendimas supykdė teisių gynimo grupes, gydytojus, demokratus ir gausybę paprastų piliečių, kurie savo nepasitenkinimą reiškė socialiniame tinkle „Twitter“. Tuo tarpu organizacija „American Civil Liberties Union“ (ACLU) pagrasino dėl tokio sprendimo kreiptis į teismą.

Kol kas neaišku, kiek moterų paveiks naujasis įstatymas. D.Trumpo administracijos skaičiavimais, paremtais darbdavių ieškiniais dėl „Obamacare“ reikalavimo visiškai padengti darbuotojų išlaidas kontraceptinėms priemonėms, tokių moterų tebus apie 120 000.

2016-aisiais atliktame vyriausybės tyrime sakoma, kad „Obamacare“ garantavo nemokamą kontracepciją 55,6 mln. moterų, turinčių privatų sveikatos draudimą.

ACLU pareiškė, kad „paduos į teismą D.Trumpo administraciją, kad užblokuotų naująsias taisykles, leidžiančias darbdaviams atmesti draudimines kompensacijas už kontraceptikus“.

„Panieka moterų sveikatai“

Nepelno sveikatos apsaugos organizacija ACLU, kuri teikia aborto paslaugas, tviteryje pareiškė, kad sprendimas panaikinti nemokamas kontraceptines priemones „rodo D.Trumpo administracijos panieką moterų sveikatai ir gyvybei“.

Liberalių pažiūrų demokratų senatorius Bernie Sandersas (Bernis Sandersas), pernai kandidatavęs į prezidentus, pavadino naująją taisyklę seksistine.

„Tai naujausias respublikonų visiškos paniekos moterų galimybei kontroliuoti savo gyvenimus pademonstravimas“, – pareiškė jis.

Amerikos akušerių ir ginekologų kongresas pareiškė, kad šis sprendimas kelia grėsmę moterų sveikatai.

„Kontracepcija yra medicininė būtinybė moterims maždaug 30 jų gyvenimo metų. Ji pagerina moterų, vaikų, šeimų ir apskritai bendruomenių sveikatą“, – sakoma Amerikos akušerių ir ginekologų kongreso prezidento Haywoodo Browno (Heivudo Brauno) pareiškime.

Baltieji rūmai savo ruožtu tvirtina, kad toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į religijos laisvę.

„Prezidentas mano, kad laisvė praktikuoti savo religiją yra pagrindinė teisė šioje šalyje, ir šiandien kalbėta vien apie tai“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders).

„Nesuprantu, kodėl tai turėtų būti problema. Aukščiausiasis Teismas tikrai daugybę kartų pritarė tokiam sprendimui, o prezidentas tiki konstitucija“, – pridūrė ji.

Atšaukti „Obamacare“ – jo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) sveikatos apsaugos reformą – buvo vienas iš svarbiausių D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadų. Jis pavadino šią reforma „visiška tragedija“, tačiau jo Respublikonų partijai niekaip nepavyksta jos panaikinti ir pakeisti nauju įstatymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

sielinas

Kada religinės grupuotės neniekino moterų? Tai įrašyta Knygoje.

Algis

Geras. Kaip ir uragano nuniokotame Puerto Rico, Donce atskrido pasimetyti popieriaus rulonais ir pasakyti, kad puertorikieciai turi buti dekingi Dievui, kad auku buvo ne tiek ir daug(!). Isivaiduoju, kaip tada paremtu Lietuva, Rusjai uzpuolus....

...

Tai dabar JAV moteros nebegalės nevaržomai kruštis? :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS