TTT atmetė Irano prašymą atblokuoti jo centriniam bankui priklausantį turtą | Diena.lt

TTT ATMETĖ IRANO PRAŠYMĄ ATBLOKUOTI JO CENTRINIAM BANKUI PRIKLAUSANTĮ TURTĄ

  • 0

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) ketvirtadienį atmetė Irano prašymą atblokuoti jo centriniam bankui priklausantį beveik 2 mlrd. dolerių (1,83 mln. eurų)  turtą, kurį JAV įšaldė dėl įtariamų teroro išpuolių.

Hagoje įsikūręs teismas nusprendė, kad jo jurisdikcijai nepriklauso banko lėšų klausimas, tačiau nustatė, jog Vašingtonas pažeidė tam tikrų iraniečių ir bendrovių, kurių turtas taip pat buvo įšaldytas, teises.

Ketvirtadienį JAV palankiai įvertino TTT sprendimą, kuriuo buvo atmestas Irano prašymas panaikinti Vašingtono įšaldytų Irano centrinio banko lėšų blokavimą.

„Šiandien priimtas teismo sprendimas atmetė didžiąją dalį Irano ieškinio, įskaitant Irano pretenzijas banko „Bank Markazi“ vardu“, – teigė JAV valstybės departamento teisininkas Richardas Visekas (Ričardas Vaizekas).

„Tai didelė pergalė Jungtinėms Valstijoms ir Irano valstybės finansuojamo terorizmo aukoms“, – pridūrė jis, dalyvavęs nuosprendžio skaityme Hagoje.

JAV Aukščiausiasis Teismas 2016 metais nusprendė, kad Iranas privalo sumokėti šiuos pinigus žmonėms, nukentėjusiems per atakas, dėl kurių kaltinamas Teheranas, arba aukų giminaičiams. Tarp tokių atakų yra sprogdinimas JAV jūrų pėstininkų kareivinėse Beirute 1983 metais.

Iranas sakė, kad JAV šiuo sprendimu pažeidė 1955 metų Draugystės sutartį, kuri buvo pasirašyta prieš Irano 1979 metų islamo revoliuciją, nutraukusią santykius tarp abiejų šalių

Tuo tarpu Iranas ketvirtadienį pareiškė, kad TTT įrodė Teherano pozicijos teisėtumą ir netinkamą JAV elgesį jo turto atžvilgiu.

„Kovo 30 dieną paskelbtas TTT nuosprendis dar kartą įrodo Irano pozicijos „teisėtumą“ ir neteisėtą Jungtinių Valstijų elgesį“, – teigiama Teherano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS