Tūkstančiai lenkų išėjo į demonstraciją prieš D. Tusko vyriausybę | Diena.lt

TŪKSTANČIAI LENKŲ IŠĖJO Į DEMONSTRACIJĄ PRIEŠ D. TUSKO VYRIAUSYBĘ

Lenkijoje keli tūkstančiai konservatorių opozicijos šalininkų surengė demonstruoją prieš naujojo ministro pirmininko Donaldo Tusko centro kairės vyriausybę.

Ketvirtadienio pavakarę Varšuvoje prie parlamento pastato susirinko daugiausia vyresnio amžiaus konservatyvios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) šalininkai. Jie mojo Lenkijos vėliavomis ir plakatais su užrašu: „Čia Lenkija, o ne Tusko šalis“.

Demonstracijoje dalyvavo PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, jis miniai sakė: „Tai ne Lenkijos vyriausybė“. PiS dažnai kaltina D. Tuską, buvusį Europos Vadovų Tarybos pirmininką, kad jis gina ne Lenkijos, o Vokietijos interesus, vadina jį „Vokietijos agentu“.

Po rinkimų spalį valdžią praradusių populistų surengtas „Laisvųjų lenkų protestas“ iš pradžių buvo skirtas išlieti pyktį dėl visuomeninės žiniasklaidos pertvarkos, kurios ėmėsi D. Tusko vyriausybė. Per aštuonerius valdymo metus PiS kontroliavo televizijos kanalą TVP, Lenkijos radiją ir naujienų agentūrą PAP.

Tačiau šią savaitę suėmus du buvusius vyriausybės ministrus iš PiS partijos, dėl kaltinimų korupcija nuteistus kalėti dvejus metus, pagrindinė protesto tema pasikeitė.

Buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis ir buvęs jo pavaduotojas Maciejus Wasikas antradienį buvo suimti ir pristatyti į kalėjimą. Jie prieš tai slėpėsi prezidento rūmuose. PiS abu juos vadina „politiniais kaliniais“. M. Kaminskis paskelbė bado streiką. Iš PiS gretų kilęs prezidentas Andrezjus Duda prieš pat demonstracijos pradžią paskelbė, kad antrą kartą mėgins suteikti malonę abiem politikams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS