Tūkstančiai ultraortodoksų žydų vyrų protestavo prieš AT sprendimą dėl karinės tarnybos | Diena.lt

TŪKSTANČIAI ULTRAORTODOKSŲ ŽYDŲ VYRŲ PROTESTAVO PRIEŠ AT SPRENDIMĄ DĖL KARINĖS TARNYBOS

Tūkstančiai ultraortodoksų žydų vyrų sekmadienį Jeruzalės centre susirėmė su Izraelio policija, protestuodami prieš Aukščiausiojo Teismo sprendimą, pagal kurį jie privalo atlikti karinę tarnybą.

Praėjusią savaitę Izraelio Aukščiausiasis Teismas vienbalsiai nusprendė, kad ultraortodoksai vyrai turi būti pradėti šaukti į karinę tarnybą.

Šis sprendimas gali lemti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) valdančiosios koalicijos žlugimą, Izraeliui tęsiant karą su islamistų grupuote „Hamas“ Gazos Ruože.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių vyrų susirinko ultraortodoksų rajone protestuoti prieš šį sprendimą. Tačiau sutemus minia persikėlė į Jeruzalės centrą, kur kilo smurto banga.

Izraelio policija pranešė, kad protestuotojai mėtė akmenis ir užpuolė ultraortodoksų ministrų kabineto ministro automobilį. Jis buvo apmėtytas akmenimis.

Minia buvo išsklaidyta vandens patrankomis.

Dauguma Izraelio žydų piliečių tiek vyrų, tiek moterų privalo atlikti karinę tarnybą. Tačiau politiškai įtakingos ultraortodoksų partijos išsiderėjo, kad jų pasekėjai galėtų atsisakyti karinės tarnybos ir studijuoti religinėse seminarijose.

Be to, šis ilgalaikis susitarimas sukėlė visuomenės nepasitenkinimą, kurį dar labiau padidino daugiau nei aštuonis mėnesius trunkantis Izraelio ir „Hamas“ karas.

Izraelio duomenimis, per karą žuvo daugiau kaip 600 karių ir buvo aktyvuota dešimtys tūkstančių rezervistų, o tai sutrikdė jų karjeras, verslus ir asmeninį gyvenimą.

Ultraortodoksų partijos ir jų pasekėjai teigia, kad priverstinė jų vyrų tarnyba kariuomenėje sunaikins kelias kartas gyvavusį jų gyvenimo būdą.

Prieš prasidedant protestui tūkstančiai ultraortodoksų vyrų aikštėje drauge meldėsi. Vėliau per protestą daugelis jų laikė plakatus, kritikuojančius vyriausybę, o viename jų buvo parašyta, kad kad į privalomą karinę tarnybą neturėtų būti pašauktas nė vienas vyras.

Ultraortodoksų partijos yra pagrindinės B. Netanyahu valdančiosios koalicijos narės ir gali priversti surengti naujus rinkimus, jei protestuodamos nuspręstų pasitraukti iš vyriausybės.

Partijų lyderiai dar neatskleidė, ar planuoja palikti vyriausybę. Jei sprendimas pasitraukti bus priimtas, tai gali tapti rizikinga B. Netanyahu populiarumui, kuris po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio ir taip yra smukęs.

Karas prasidėjo spalio 7 dieną „Hamas“ surengus išpuolį Pietų Izraelyje, kai žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat paėmė įkaitų, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, nors kariuomenė teigia, kad 42 žuvo.

Remiantis „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 37 877 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Hanukkah

Ar Lietuvos institucijos turėtų pradėti suiminėti žydų piliečius, besislaptančius Lietuvoje ir vengiančius karinės tarnybos? Ar tokius, institucijos neturėtų deportuoti į izraelį, jei izraelis to paprašys?

Tiesiai

Žmonių durnumui ribų nėra. Juodaskverniai nori pamatyti kaip alachiniai velniai jų vaikams galvas pjaus. Eikite padėti savo tautai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS