Tūkstančiai žmonių prisijungė prie eitynių palaikyti Lenkijos LGBTQ bendruomenės | Diena.lt

TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ PRISIJUNGĖ PRIE EITYNIŲ PALAIKYTI LENKIJOS LGBTQ BENDRUOMENĖS

  • 20

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį dalyvavo eitynėse Varšuvoje, siekdami palaikyti LGBTQ bendruomenę Lenkijoje, kur dešiniųjų vyriausybė per šiemet vyksiančius rinkimus sieks dar vienos kadencijos.

Lenkijos prezidentas „LGBT ideologiją“ yra prilyginęs komunizmui, o valdančiosios partijos lyderis gėjus yra pavadinęs „grėsme“ tradicinei šeimai.

Tačiau Varšuvos meras Rafalas Trzaskowski (Rafalas Tšaskovskis), priklausantis liberaliai opozicinei partijai, per kasmetinio Lygybės parado sostinėje atidarymą pažadėjo, kad LGBTQ bendruomenė „visada bus saugi“.

„Ir aš tikiuosi, kad jūs visi būsite saugūs Lenkijoje“, – sakė jis vėliavomis mojuojančiai miniai.

60-metis radijo technikas iš Krokuvos Michalas Niepielski (Michalas Niepielskis) naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis su savo partneriu Lygybės parade dalyvauja jau 18 metų iš eilės ir mato teigiamus pokyčius Lenkijos „socialiniame klimate“.

„Per pirmąsias eitynes, į kurias čia atvykome, po eitynių turėjome paslėpti visus vaivorykštinius akcentus, kad nebūtume užpulti kur nors už miesto centro ribų. Dabar viskas visiškai kitaip“, – pridūrė jis.

Visgi J. Niepielski pripažino nerimaujantis, jog valdžios institucijos prieš rudenį vyksiančius rinkimus gali bandyti sustiprinti priešišką retoriką LGBTQ žmonių atžvilgiu, kad „mobilizuotų savo rinkėjus“.

„Tai kartojasi jau daugelį metų... Ir tai, žinoma, turi mums įtakos, nes nemalonu matyti politikus, vadinančius mus „iškrypėliais“, „ligoniais“, „grėsme lenkų šeimai“, – pridūrė jis.

„Galiu būti tiesiog toks, koks esu“

Lenkijoje tos pačios lyties asmenų sąjungos teisiškai nepripažįstamos nei santuokos, nei civilinės sąjungos forma. Taip pat yra kliūčių, su kuriomis susiduria translyčiai asmenys, siekiantys oficialiai įteisinti savo lyties pakeitimą.

„Norint teisiškai pakeisti lytį, reikia paduoti savo tėvus į teismą, o tai man atrodo tiesiog keista, nes tėvai nepadarė nieko blogo“, – agentūrai AFP sakė 24 metų Lyndonas Szromas (Lindonas Šromas).

Vertėjo iš Varšuvos nuomone, translyčių asmenų diskriminacija tuo nesibaigia.

„Jei aš esu translytis vyras, o mano partneris taip pat yra vyras, jei jam kas nors atsitiktų, negalėčiau jo aplankyti ligoninėje, nes techniškai nesu jo šeima“, – sakė L. Szromas.

„Mes negalime kartu paveldėti. Ir, žinote, pamirškite apie bet kokį įvaikinimą ar surogatinę motinystę.“

Tačiau kasmetinis paradas pirmiausia yra vienybės šventė, sakė jis.

„Tai akimirka, kai bent kartą galiu būti tiesiog toks, koks esu, ir žinoti, kad 100 proc. būsiu gerbiamas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

dar kartą

koks čia psichinis ligonis vėl pridėliojo minusų prie pliusinių komentarų KD jau elgebetšnikų agentai įdarbinti. Daugiau negu juokinga. NO PASARAN. Nebus jokių kitokių santuokų, išskyrus vyro ir moters. Taškas.

Rūta

Gal nekniskit smegenų. Labai mažai kas Lenkijoje palaiko tuos lytiškai pasiklydusius margaspalvius. Be to, iš kur mums žinoti, kad fotografuota Varšuvoje? Gal Berlyne ar JAV. Jau matėme neva "autentiškus" vaizdus, kaip ekskavatoriai kasa kapus šimtams tūkstančių lavonų. Atseit, mirusiems nuo kovido. Tik aplink nė gyvos dvasios, tik technika ir duobės. Feikų meistrai bet ką padarys vardan milijonų į savo kišenė. Tarp jų ir korupcinė Uršulė iš briuseliškių , švaisčiusi šimtus milijonų neveiksmingiems skiepams, pasirašinėjusi ES vardu įslaptintas sutartis.

Ką eina šeimos su vaikučiais palaikyti?!

Tokius komentatorius reikia į pedalų sąrašą įtraukt!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS