Tūkstančiams kalinių – naujojo Tailando karaliaus malonė | Diena.lt

TŪKSTANČIAMS KALINIŲ – NAUJOJO TAILANDO KARALIAUS MALONĖ

  • 0

Naujasis Tailando karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) suteikė malonę kelioms dešimtims tūkstančių kalinių.

Tai buvo pirmasis jo, kaip monarcho, „malonės“ aktas po jo tėvo mirties.

Itin gerbiamas 88-erių metų karalius Bhumibolas Adulyadejas (Pumiponas Adunjadetas), kuris viešpatavo septynis dešimtmečius, mirė spalio mėnesį, palikdamas smarkiai susiskaldžiusį Tailandą be svarbaus vienybės stulpo.

Jo vienintelis sūnus, 64-erių metų Maha Vajiralongkornas, karaliumi buvo paskelbtas gruodžio pradžioje.

Tačiau triskart išsiskyrusiam monarchui prireiks nemažai laiko užsitarnauti tokį visuomenės palaikymą, nes nepaisant to, kad kritikuoti karalių Tailande yra draudžiama, vis netyla paskalos apie jo asmeninį gyvenimą.

Malonės suteikimas kaliniams buvo M. Vajiralongkorno „pirmoji nuo sosto perėmimo galimybė parodyti karaliaus malonę“, sakoma sekmadienį rūmų rupore „Royal Gazette“ paskelbtame pranešime.

Valdant Bhumibolui malonė kaliniams būdavo suteikiama kasmet.

Šį kartą buvo paleistos pirmą kartą nuteistos moterys, kai kurie kaliniai, atlikę po trečdalį jiems skirtų laisvės atėmimo bausmių, taip pat neįgalūs ir sunkiai sergantys kaliniai.

Visgi įsakyme nenurodyta, kiek iš viso kalinių bus paleisti į laisvę.

Paleista apie 30 tūkst. 

Tačiau laikraštis „Bangkok Post“, cituodamas pataisos įstaigų departamento vadovą Kobkaitą Kasiwatą (Kobkaitą Kasivatą) pranešė, kad paleista bus apie 30 tūkst. kalinių, o dar 70 tūkst. įkalintųjų greičiausiai bus sutrumpintos bausmės.

Tailando monarchijos statusas grindžiamas ritualais, propaganda ir įstatymais.

Šalies mokyklose mokoma šios institucijos viršenybės, o praktiškai visose Tailando gatvėse galima pamatyti didžiulių karališkosios šeimos narių portretų.

Kaip ir tėvą, M. Vajiralongkorną nuo kritikos saugo griežtas karališkųjų asmenų šmeižto prevencijos įstatymas, už kurio pažeidimus gresia iki 15 metų laisvės atėmimo.

Dėl to visos Tailande įsikūrusios žiniasklaidos priemonės, meno atstovai ir mokslo įstaigos turi cenzūruoti save.

Prieš suteikdamas malonę kaliniams naujasis karalius keletą kartų pasirodė viešumoje. Pastaruosius keturis dešimtmečius, kol buvo sosto įpėdinis, jis viešumoje rodydavosi itin retai ir daug laiko praleisdavo užsienyje.

Nuo to laiko, kai buvo paskelbtas karaliumi Rama X, naujasis valstybės vadovas nurodė suteikti pagalbą nukentėjusiems nuo potvynių, atidarė vieną rotušę ir buvo pagerbiamas vaizdo įraše, rodomame visuose šalies kino teatruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS