Turistams atsiverianti Italija stebuklų nesitiki | Diena.lt

TURISTAMS ATSIVERIANTI ITALIJA STEBUKLŲ NESITIKI

  • 0

Italijai atšaukiant karantiną, visame pasaulyje garsi Pompėjų archeologinė vietovė vėl atsivėrė lankytojams, bet kol kas joje gidų daugiau negu turistų.

Viltis – savi keliautojai

Itin gerai išsilaikęs senovinis miestas, kurį prieš beveik 2 tūkst. metų palaidojo išsiveržusio Vezuvijaus ugnikalnio pelenai, paprastai būna antra lankomiausia Italijos vieta po Koliziejaus Romoje. Tačiau antradienį garsiausi Pompėjų pastatai, tokie kaip amfiteatras, stovėjo visiškai tušti.

Italija, kurios turizmo sektorių dėl koronaviruso pandemijos ištiko krachas, birželio 3-ąją ketina atverti savo oro uostus ir atšaukti kelionių ribojimus turistams iš užsienio – jiems nebereikės dvi savaites izoliuotis. Šalis, pirmoji COVID-19 epidemijos paveikta valstybė ES, daugumą oro uostų uždarė kovo 12 d. Kai kurie oro uostai, tokie kaip Romos Fjumičino bei Milano Malpensa, veikė, tačiau labai ribotai.

Finansinių problemų kamuojamų Italijos oro linijų "Alitalia", kurias svarstoma nacionalizuoti, atstovai teigė, kad birželį įmonė įvykdys 36 proc. daugiau skrydžių nei gegužę. "Alitalia" nuo birželio 2 d. atnaujins skrydžius tarp Romos ir Niujorko, Milano ir Pietų Italijos, bus vykdomi ir tam tikri skrydžiai į Ispaniją.

Tačiau problema ta, kad daugybė užsienio valstybių vis dar yra uždariusios savo sienas. Tad šalies turizmo sektorius – kaip ir Pompėjomis, kurias 2019 m. aplankė beveik 4 mln. žmonių, besirūpinantys darbuotojai – viliasi, kad kol kas bent iš dalies tai galėtų kompensuoti patys italai.

Nuo birželio 3 d. atšaukiami apribojimai judėti šalies viduje. Kad pagelbėtų įsisukti Italijos turizmo srautui, vyriausybė yra įsteigusi 50 mln. eurų šio sektoriaus skatinimo fondą. Premjeras žadėjo skirti 500 eurų kuponus šeimoms, kad paskatintų jas rinktis atostogas gimtinėje.

Vis dėlto ekspertai kviečia neturėti iliuzijų: vidaus turizmas nepajėgs kompensuoti turtingų turistų iš užsienio stygiaus. Tad, pvz., Lacijaus regione, kuriame yra sostinė Roma, iki metų pabaigos su nerimu laukiama 80 proc. turizmo nuosmukio.

Liūdna realybė

Ekspertai kviečia neturėti iliuzijų: vidaus turizmas nepajėgs kompensuoti turtingų turistų iš užsienio stygiaus.

Pandemijos metu buvo dažnai sakoma, kad gyvenimas nuo šiol bus kitoks. Panašu, kad pirmieji šį kitoniškumą ir pajus atostogautojai, kuriems nepavyks, kaip kad ankstesniais metais, atsipalaiduoti. Net ir atsivėrus turistų lankomiems objektams, juose bus laikomasi ypatingos tvarkos.

Lankytojams atvirose Pompėjose jau dabar lankytojai gali eiti griežtai nustatytu maršrutu, bet birželio 9-ąją bus pridėtas dar vienas maršrutas. Bilietas kainuoja 5 eurus, žmonės turi registruotis iš anksto, o jiems atvykus prie įėjimo bus matuojama kūno temperatūra.

Tarp pirmųjų antradienio lankytojų Pompėjose buvo amerikiečių pora iš Detroito, bandžiusi aplankyti vietovę prieš pat karantiną ir radusi ją jau uždarytą. Nuo to laiko sutuoktiniai gyvena Pompėjoje – šalia antikinių griuvėsių esančiame miestelyje – per platformą "Airbnb" išsinuomotame būste.

"Jau praėjo beveik trys mėnesiai", – sakė Marvinas Hewsonas ir pridūrė, kad su žmona daug laiko Pompėjų griuvėsius apžiūrinėjo iš tolo. "Tai fantastiška, tikrai vertėjo palaukti ir pamatyti juos iš arti", – sakė jo žmona Colleen.

Tačiau ne visi buvo linksmai nusiteikę. 48 metų Valentina Raffone, Pompėjuose gide dirbanti bemaž du dešimtmečius, sakė, kad dabar čia "jaučiama tuštuma ir liūdesys". "Čia tik mes, gidai ir žurnalistai", – sakė ji ir parodė į maždaug 35 gidus, stoviniuojančius prie įėjimo.

Sugadinta šventė

Pompėjų archeologinė vietovė buvo ką tik paminėjusi ilgų, 104 mln. eurų vertės restauravimo darbų kulminaciją, kai Italijai smogė koronaviruso krizė ir kovo mėnesį buvo uždaryti visi muziejai bei kultūriniai objektai.

2012 m. pradėtas projektas buvo finansuojamas daugiausia iš ES lėšų, jį vykdė didelės archeologų, architektų, inžinierių, geologų ir antropologų komandos.

"Gladiatorių namo" griūtis po smarkios liūties 2010-aisiais akcentavo Pompėjų vertybėms po ilgų prasto tvarkymosi metų iškilusią grėsmę. UNESCO perspėjo, kad pavojuje yra daug Pompėjų pastatų ir kad reikia didelio masto restauracijos bei nuolatinės priežiūros.

Tarp naujų lobių, kuriuos prieš pat karantiną pamatė turistai, yra senovinės freskos ir plytelėmis išklotos grindys dviejų aukštų "Įsimylėjėlių name", kuris visuomenei buvo uždarytas nuo 1980 m. žemės drebėjimo, taip pat "Sodų namas" su detaliomis vaismedžių ir paukščių freskomis.

Kiek anksčiau, spalio mėnesį, archeologai pastate, kuris laikomas taverna kovotojams ir prostitutėms, atrado ryškių spalvų freską – joje pavaizduotas gladiatorius su šarvais ir kraujuojantis jo oponentas.

Nauja tvarka

Po dramatiško pavasario nedrąsiai atsigaunanti Italija atveria ir daugiau savo objektų, kuriuos dėl pandemijos teko uždaryti kovo 8-ąją.

Kiek anksčiau duris lankytojams atvėrė Vatikano Šv.Petro bazilika, o nuo birželio 1-osios lankytojų lauks ir turistų populiariausia vieta Italijoje – Romos Koliziejus. Tiesa, lankytojai turės iš anksto užsisakyti bilietus į Koliziejų, dėvėti kaukes, o prie įėjimo bus tikrinama jų temperatūra. Lankytojai į Koliziejų bus įleidžiami kas 15 minučių keturiolikos žmonių grupėmis.

Pernai Koliziejuje ir Romos Forume apsilankė daugiau kaip 7,5 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS