Turistus Saudo Arabija vilioja gardžiais masalais | Diena.lt

TURISTUS SAUDO ARABIJA VILIOJA GARDŽIAIS MASALAIS

Iš globalizacijos paribių besiveržianti Saudo Arabija atkakliai kovoja dėl modernios šalies įvaizdžio užsienyje. Į pagalbą pasitelkiamos ne tik socialinės reformos, bet ir populiariausi būdai: šimtus tūkstančių sekėjų socialiniuose tinkluose turintys influenceriai.

Masina ir gąsdina

Ilgą laiką vien iš naftos besimaitinusi Saudo Arabija diversifikuoja biudžeto pajamas. Kasmet nuo 2014-ųjų, kai pasaulio rinkoje smarkiai krito naftos kainos, šalis fiksuoja biudžeto deficitą. Todėl greta tradicinių šaltinių, kronprinco Mohammado bin Salmano sumanymu, Karalystė turėtų daugiau uždirbti iš šiai šaliai netradicinės sferos – turizmo.

Oficialus vyriausybės siekis – kasmet pritraukti 30 mln. turistų. Šiuo tikslu karalystė ryžosi precedento neturinčiam žingsniui: rugsėjo pabaigoje pradėtos dalyti pirmosios turistinės vizos. Tačiau didžioji problema – šalies įvaizdis.

Saudo Arabija, griežtai diktuojanti taisykles ne tik savo piliečiams, bet ir islamo neišpažįstantiems užsieniečiams, kelia dviprasmiškus jausmus. Viena vertus, masina pažinti dešimtmečius izoliacijoje gyvenančios valstybę, arabiškojo krašto egzotiką, kita vertus, gąsdina viduramžiškas požiūris į žmogaus teises ir absoliutinės monarchijos galybė, kurios galią uoliai demonstruoja religinė policija.

Gerindama įvaizdį Saudo Arabija daro vieną klaidą po kitos. Tarsi žengusi pirmyn, čia pat grįžtų du žingsnius atgal.

Prie modernios valstybės vardo nederanti moterų diskriminacija, nuo kurios, rizikuodamos savo gyvybe, vis bando pabėgti net valdančiųjų šeimų atstovės, bekompromisė cenzūra, jau nekalbant apie valdančiosios šeimos kritiko žurnalisto Jamalo Khashoggi mistinį nužudymą pernai rudenį, – visa tai Saudo Arabijos reputacijai pakenkė labiau nei pagelbėjo precedento neturintys sprendimai leisti moterims vairuoti automobilius ir lankyti kino teatrus ar prievolės viešojo maitinimo įstaigoms įsirengti atskirus įėjimus nevedusiems vyrams ir šeimoms panaikinimas.

Dažnai atrodo, kad Saudo Arabijai vadovauja ne tik daugiagalvė, bet ir daugiarankė hidra, kurios viena ranka bando sutrukdyti kitai. Pavyzdžiui, paskelbus, jog Karalystėje bus reformuojami moterų laisves ir pareigas reglamentuojantys teisės aktai, Saudo Arabijos Nacionalinės saugumo agentūros "Twitter" paskyroje pasirodė vaizdo klipas, kuriame feminizmas, homoseksualumas ir ateizmas vadinami visuomenės pavojais. Tarptautinės kritikos banga privertė saugumo tarnybą pavadinti klipą klaida, tik ar ji bus paskutinė?

Dažnai atrodo, kad Saudo Arabijai vadovauja ne tik daugiagalvė, bet ir daugiarankė hidra, kurios viena ranka bando sutrukdyti kitai.

Tik šviesioji pusė

Kaip bebūtų, vis dar prastas Karalystės įvaizdis nesuderinamas su oficialiųjų jos vadovų užmačiomis atverti turistų pinigines, todėl bandydama pagerinti įvaizdį Karalystė priversta pasitelkti moderniausius ginklus, pvz., gausią nuomonės formuotojų – influencerių – armiją.

Karalystė kviečia garsiausias "Instagram" ir "Youtube" žvaigždes, diktuojančias kelionių madas ir tariamai objektyviai pasakojančias apie įdomiausius užsienio valstybių kampelius.

Viena vertus, vyriausybės, siūlančios nemokamas keliones įžymybėms ir žurnalistams, – senas, patikrintas būdas norint paskleisti teigiamą žinią apie šalį. Tačiau sunku rasti valstybę, kuri atsiverti pasauliui būtų panorusi taip staiga ir turėdama tokį problematišką santykį su žmogaus teisėmis.

Kiekvieną ištaigingos, kviečiančiosios šalies apmokėtos kelionės stotelę influenceriai įamžina, nepamiršdami ir savęs. Jų auditorijai mažiausiai rūpi, kodėl Saudo Arabijos viešosiose erdvėse dominuoja vyrai, kokia tikroji auksu akinančio interjero kaina, kokiomis sąlygomis gyvena ir dirba aptarnaujantysis personalas, kiek energijos sunaudoja (vadinasi, ir klimato taršą padidina) kondicionavimo sistemos. Ką bekalbėti apie bausmes, kurių sulaukia tokie pat kaip atvykę influenceriai jauni ir gražūs arabai ir arabės, drįsę viešai paskelbti bent kiek laisvesnę mintį ar pasipriešinti kanonams.

Nuomonės formuotojų užduotis – ne aprašyti Karalystės visuomeninę pažangą, bet parodyti, kad į Saudo Arabiją verta keliauti, nes čia galima pasijusti Šacherezados pasakų herojumi ir visur daugiau nei puiki scenografija asmenukėms.

Scanpix nuotr.

Ne vien tik auksas

Kai kurie žurnalistų kalbinti influenceriai atskleidė savo darbo sąlygas, tačiau buvo ir tokių, kurie nustebino pareiškę, jog dėl etinių sumetimų atmetė Saudo Arabijos kvietimą.

Sąlygoms, kurias siūlo šeimininkai, nėra lengva atsispirti. Pavyzdžiui, penkių dienų kelionė po Karalystę, kurios kulminacija – apsilankymas elektromobilių lenktynėse "Saudia Ad Diriyah E-Prix". Savaime suprantama, svečių iš užsienio vietos – VIP sektoriuje.

Arba galimybė dalyvauti vienkartiniame ekstremalaus sporto renginyje. Apmokėta kelionė į muzikos ir meno festivalį "Žiema Tantoroje". Arba devynių dienų turas "influenceriams, politikams ir rytojaus lyderiams" – elito kultūros mainų programos, kurią finansuoja vyriausybėms priklausančios įmonės, "Gateway KSA" pasiūlymas.

Pagal kultūros mainų projektą "Gateway KSA" 2018–2019 m. apsilankyti Saudo Arabijoje buvo pakviesti pagrindiniai pasaulio influenceriai.

Tarp jų – 800 tūkst. sekėjų turinčios "Travel in Her Shoes" paskyros "Instagrame" šemininkė Aggie Lal. Per devynias dienas ji apžiūrėjo Rijadą, Džedą ir Al Ulą. A.Lal neslėpė: ją papirko Saudo Arabijos svetingumas. Būdama feministė, ji pageidavo susitikti su tikromis Saudo Arabijos moterimis. Ir nors nepuoselėjo didelių lūkesčių, liko nustebinta: "Gateway KSA" suvedė su "tikromis moterimis". Savaime suprantama, A.Lal nusifotografavo ir Saudo Arabijos pasididžiavime – Madain Saliche.

Ten pat apsilankė ir "Instagramo" žvaigždė, turinti 6,4 mln. sekėjų, amerikietis Jay Alvarezas. Keliaudamas po Saudo Arabiją jis išplatino solidų kiekį nuotraukų. Žinoma, ir iš Madain Salicho, pirmojo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukto Saudo Arabijos objekto. Medino emyrate esantis archeologinis kompleksas – senasis Hegros miestas, buvęs svarbaus prekybinio kelio stotelė. Moderniajam pasauliui atstovaujantis influenceris nufotografuotas kartu su tradicinį arabų vyrų apdarą ir kufiją dėvinčiu bemaž savo bendraamžiu.

Kronprincas neseniai parėmė ir prancūzų muzikos žvaigždės Davido Guettos koncertą motosporto festivalyje, kuriame taip pat dalyvavo influenceriai, bei sunkiasvorių bokso varžybas. Apie honorarus pakviestosios žvaigždės nekalbėjo, tačiau kai kurios jų vizito detalės buvo daug iškalbingesnės: skirtingai nei kelionių tinklaraštininkai, D.Guetta savo taip mėgstamoje "Instagramo" paskyroje apie sustojimą Saudo Arabijoje nieko neparašė.

"Tai ne Šiaurės Korėja"

"Gavome nemokamą transportą, nakvynę ir maisto. Turėjome VIP leidimus į didelę palapinę prie" Formulės-E" trasos, – portalui "Insider" pasakojo vienas iš elektromobilių lenktynių svečių, populiarią paskyrą "Instagrame" "Everything Everywhere" valdantis kelionių fotografas, tinklaraštininkas Gary Arndtas. – Aš net sutikau porą nepilnamečių princų. Jie įspūdingai išlaidavo."

Lenktynių išvakarėse G.Arndtas buvo pakviestas į safarį dykumoje: dešimt naujutėlaičių visureigių, po vieną dviems; nakvynė palapinėse, kurių dydis padarė įspūdį net ir daug mačiusiam keliautojui. "Kitų grupių, pvz., iš Kinijos, atstovai sakė patyrę panašių dalykų. Tam buvo išleista daug pinigų. Manau, turizmas yra tai, kas jiems labai rūpi", – Saudo Arabijos svetingumas padarė didelį įspūdį ir G.Arndtui.

Tinklaraštininkas sako negalėjęs atsispirti pagundai paieškoti ir pilkosios karalystės pusės. Atvykęs į savo viešbutį, telefone jis pradėjo naršyti, į paieškos laukelį įsivedė J.Khashoggio pavardę. "Cenzūros nebuvo. Tai ne Šiaurės Korėja", – malonia nuostaba dalijosi tinklaraštininkas.

Aggie Lal. "Instagram" nuotr.

Asmeniniai pasirinkimai

Tiesa, vilionėmis susigundo toli gražu ne kiekvienas. Kai kuriems influenceriams svarbiau kitos vertybės – arba jie tiesiog orientuojasi į kitas vertybes puoselėjančius sekėjus.

"Green Global Travel" paskyros "Intagrame" ir tinklaraščio autoriai Bretas Love'as ir Mary Gabbett taip pat sulaukė kvietimo iš Rijado, tačiau nesvarstė nė sekundės. "Mes manėme, kad būtų neatsakinga bendradarbiauti su vyriausybe, kurios turtai yra susieti su iškastinio kuro naudojimu, kuri, be abejo, išlieka produktyviausiu tarptautinio islamo terorizmo rėmėju ir įkalina/nužudo monarchus kritikuojančius žurnalistus", – aiškino prisiekę ekoturistai.

Ar aš imčiau pinigų iš Saudo Arabijos ar Šiaurės Korėjos? Ne. Tai mano nuostata.

Prancūzų fotografui instagrameriui Antoine'ui Collasui taip pat buvo suteikta proga ne tik apsilankyti Saudo Arabijoje, bet ir princo al Turkio namuose. A.Collasui buvo pasiūlyta dalyvauti trijų dienų safaryje, ekskursijose po Rijadą, Džedą, apsilankyti kompanijos "Saudi Aramco" būstinėje Dhahrane, paplaukioti laivu po Raudonąją jūrą. Tuo pat metu už 1500 mylių Stambule, dingo ir, kaip vėliau paaiškėjo, Saudo Arabijos ambasadoje buvo nužudytas žurnalistas J.Khashoggis.

Kol viena ranka žudė, kitos pasamdyta kompanija "Gateway KSA" valė purvą nuo Karalystės veido. "Demistifikuoti Saudo Arabiją", – agentūros įgyvendinamos programos tikslus nusakė jos įkūrėja ir vykdomoji direktorė Nelleke Van Zandvoort Quispel. Nuomonės formuotojai turį atskleisti gražiuosius šalies aspektus.

"Laisvės" oazė

2017-ųjų spalį princas Mohammedas bin Salmanas pristatė ateities miesto Neomo, būsiančio palei Raudonąją jūrą, planus. Vieną dieną Masačūsetso dydžio plotą užimsiantis Neomas tapsiąs "pasaulio svajotojų namai". Tai bus savotiška laisvoji ekonominė zona su sava verslo teisine baze, sava mokesčių sistema.

Neomas bus iš dalies nepriklausomas nuo šalies valstybinės sąrangos ir – kas ypač svarbu vakariečiams – čia gyvuos autonominė teismų sistema. Vadinasi, yra vilties, kad už vagystę nebus nukertamos rankos, o viešas bučinys ar vienos lyties santykiai nereikš mirties nuosprendžio. Čia, sako miesto krikštatėviai, moterys galės vaikščioti be vyrų palydos ir net neprivalės dėvėti abajos.

500 mlrd. dolerių vertės Neomo projektas – masalas tiek investuotojams, tiek turistams. Jo esmę puikiai nusako pavadinimas: neo – graikiškai reiškia naujas, o m siejamas su arabų kalbos žodžiu mostakbal, reiškiančiu ateitį.

Kol kas Neomo vietoje – laukinė dykuma. Tačiau vieną dieną čia būsią skraidantis taksi, netikras mėnulis, iš debesų kris dirbtinis lietus, bus Juros periodo parko stiliaus sala su robotizuotais dinozaurais.

Žiema Tantoroje

Kaip tik šiomis dienomis Medinoje prasidės antrasis festivalis "Žiema Tantoroje". Pernai žiemą aštuonis savaitgalius jame koncertavo pasaulinio lygio muzikantai, buvo pasiūlyta kitų kultūros renginių. Tarp svečių – italų tenoras Andrea Bocceli, graikų kompozitorius Yanni, prancūzų smuikininkas Renaud Capuçonas, kinų kilmės pianistas Lang Langas.

Tarp pakviestųjų buvo ir vienas tinklaraštininkas, nedrįsęs kalbėti viešai. "Skrydžiais, vizomis, apgyvendinimu, transportu atvykus, maitinimu ir visu svetingumu viešnagės Karalystėje metu pasirūpins Karališkoji komisija", – jo kvietime garantavo šeimininkai. Be to, žadėta, kad renginio metu būsią galima "akis į akį susitikti su pasaulio lyderiais, vyriausybės pareigūnais, verslininkais ir žinovais".

Nuotykių kelionių tinklaraštininkas Matthew Karstenas, dar žinomas iš profilio "Expert Vagabond", "Insider" teigė, kad pernykščiame renginyje nedalyvavo susidubliavus renginiams, tačiau pridūrė, kad niekada nepriimtų pasiūlymo iš Karalystės. "Ar aš imčiau pinigų iš Saudo Arabijos ar Šiaurės Korėjos? Ne. Tai mano nuostata", – sakė jis ir pabrėžė, jog puikiai žino savo sprendimo pasekmes ir socialinius padarinius.

Visiems kelionių tinklaraštininkams, kalbėjusiems su "Insider", buvo pasakyta, kad viešint Saudo Arabijoje neleidžiama nukrypti nuo oficialaus maršruto. Kai kurias garsenybes būtent ši aplinkybė ir atbaido, tačiau tai – jų asmeninis pasirinkimas.

GALERIJA

  • Turistus Saudo Arabija vilioja gardžiais masalais
  • Turistus Saudo Arabija vilioja gardžiais masalais
  • Turistus Saudo Arabija vilioja gardžiais masalais
"Instagram" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Arijas

Šitie laukiniai nevilioja niekuo...

...

Jie ten daugpatystę propaguoja, o ir vedybos galimos tik vienai nakčiai.

kažkadaise

su šeima buvau tuose kraštuose, tai ne tik žmona nejaukiai jausdavosi, bet ir dukras gazdindavo savo priekabiavimais, o dabar šitų nevalų pilna Europa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS