Turkija neatšauks rusiškų raketų pirkimo | Diena.lt

TURKIJA NEATŠAUKS RUSIŠKŲ RAKETŲ PIRKIMO

  • 6

Turkija neatšauks didelės vertės sutarčių dėl Rusijos gamybos ginkluotės pirkimo, nors Jungtinės Valstijos įšaldė Ankaros dalyvavimą naikintuvų F-35 programoje, trečiadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

„Sutartis dėl S-400 yra užbaigta, ir mes nuo to neatsitrauksime“, – turkų diplomatijos vadovas sakė vieno strateginių tyrimų centro forume Vašingtone, kur yra atvykęs dalyvauti NATO įkūrimo 70-ųjų metinių renginiuose.

JAV pirmadienį paskelbė stabdančios lėktuvų F-35 perdavimą Turkijai, taip pat jų komponentų bendrą gamybą dėl Ankaros sprendimo įsigyti iš Rusijos zenitinių raketų sistemų S-400.

M. Cavusoglu sakė, kad Turkija kreipėsi į Rusiją, nes negalėjo įsigyti amerikietiškų raketų „Patriot“. Jis citavo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žodžius per vieną pokalbį telefonu, kad ankstesnis Amerikos lyderis Barackas Obama (Barakas Obama) padarė „klaidą“, nesutikęs parduoti „Patriot“ Ankarai.

Tačiau D. Trumpo administracija vėliau leido suprasti esanti pasiruošusi parduoti šių sistemų Turkijai, jeigu ši atsisakys S-400.

Turkijos užsienio reikalų ministras sakė, kad S-400 pirkimo sutartis nesiunčia signalo apie šylančius NATO sąjungininkės santykius su Rusija.

„Su Rusija nesutariame daugeliu klausimų, – sakė M. Cavusoglu ir atkreipė dėmesį į Maskvos „agresiją“ Juodojoje jūroje bei Ankaros pažadą niekada nepripažinti Rusijos įvykdyto Krymo pusiasalio atplėšimo nuo Ukrainos.

„Mes dirbome su Rusija, – pabrėžė jis. – Tačiau tai nereiškia, kad sukeliame pavojų Aljansui ir kad dėl visko sutariame su Rusija. Mūsų užsienio politika nepakito.“

„Kalbant apie zenitines raketų sistemas S-400, kurias perkame (iš Rusijos), naudosime jas atskirai nuo NATO sistemų“, – aiškino M. Cavusoglu.

JAV baiminasi, kad Rusija gaus duomenų apie F-35 ir jais pasinaudos, kad padidintų savo sistemų galimybes numušti vakarietiškus lėktuvus.

Vašingtonas sutiko parduoti Turkijai 100 savo naujausių 5-os kartos naikintuvų F-35 ir jau pristatė du orlaivius, tačiau Kongresas pernai nurodė įšaldyti likusių naikintuvų tiekimą.

Anksčiau praeitą mėnesį JAV pajėgoms Europoje vadovaujantis generolas Curtisas Scaparrotti (Kertisas Skaparotis) sakė Kongresui, kad Turkija turėtų atsisakyti planų pirkti iš Rusijos sistemas S-400, antraip gali netekti galimybės ateityje pirkti amerikietiškus karinius lėktuvus bei kitą ginkluotę.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) tokių grasinimų nesureikšmino ir net pareiškė, kad jo šalis ateityje galbūt galvos apie Rusijos pažangesnių sistemų S-500 pirkimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Baikotuoti Turkijos prekės ir kurortus

Cha

Nesupykčiau jei kas išnaikintų visus liandzberginius debilus. Pasauliui palengvėtų.

Anonimas

Ja ja dabar turkai yra NATO vatnikai. Chi chi chi .... landzberginiams durniams tuoj puse Vakaru Europos yra vatnikai -- Italija, Vokietija, Vengrija, Turkija .... Atrodo kad lietuva greitai isnyks ant visam is zemelapiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS