Turkija planuoja blokuoti prokurdiškų deputatų eiseną į Džizrę | Diena.lt

TURKIJA PLANUOJA BLOKUOTI PROKURDIŠKŲ DEPUTATŲ EISENĄ Į DŽIZRĘ

  • 0

Turkija neleis prokurdiškus partijos parlamentarų delegacijai patekti į šiaurės rytinį Džizrės miestą, ketvirtadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras, nepaisant būgštavimų dėl galimos humanitarinės krizės mieste dėl savaitę trunkančios komendanto valandos.

„Mes neleisime jiems (Liaudies demokratinės partijos (HDP) delegacijai) vykti į Džizrę, – sakė ministras Selami Altinokas (SelamisAltinokas) žurnalistams Ankaroje. – Juos apsaugoti yra mūsų pareiga“.

Vyriausybė sako Džizrėje vykdantį karinę operaciją ir įvedusi komendanto valandą, siekdama likviduoti Kurdistano darbininkų partijos ( PKK) kovotojus po virtinės jų surengtų išpuolių Turkijoje.

Pasak ministro, per kariuomenės operaciją Džizrėje buvo nukauta 30-32 PKK kovotojai.

Taip pat kariai sunaikino 800 kilogramų sprogmenų, konfiskavo ginklų ir suėmė 10 įtariamų PKK narių, sakė jis ir pridūrė, kad per susirėmimus žuvo vienas civilis gyventojas.

Tačiau HDP pranešė, kad per operaciją žuvo 21 civilis gyventojas, tarp jų vienas vaikas, o humanitarinė krizė mieste kiekvieną dieną aštrėja.

HDP vienas iš pirmininkų Selahattinas Demirtasas (Selachatinas Demirtašas) vadovauja kolegų parlamentarų ir dešimčių jų rėmėjų delegacijai, kuri savo žygiu pėsčiomis į Džizrę siekia atkreipti dėmesį į 120 tūkst. miesto gyventojų padėtį ir priversti atšaukti komendanto valandą.

Tačiau ketvirtadienį saugumo pajėgos sustabdė pėsčiųjų eiseną prie Idilio miesto, į vakarus nuo Džizrės, pranešė HDP partija ir Turkijos žiniasklaida.

S.Altinokas pareiškė, kad septintą parą besitęsianti komendanto valanda truks tiek kiek reikės ir patikino, kad ji neprieštarauja įstatymams.

„Kai tik baigsime mūsų darbą (karinę operaciją), norėsime kuo greičiau atšaukti komendanto valandą“, – pareiškė jis.

Mardino miesto HDP atstovas parlamente Mehmetas Ali Aslanas (Mehmetas Ali Aslanas), kuris šiuo metu yra Džizrėje ir kurį cituoja kurdus palaikančios žiniasklaidos priemonės, sakė, kad per naktį įvykdytą Turkijos pajėgų ataką žuvo mažiausiai 8 žmonės.

„Neįmanoma išeiti nusipirkti duonos, baigiasi vanduo, nėra elektros“, – sakė S.Demirtasas ketvirtadienį, pakeliui į miestą.

„Džizrėje valstybė visą savaitę įkaitais laiko 120 tūkstančių žmonių“, – pridūrė jis.

Pasak S.Demirtaso, neįmanoma palaidoti į kryžminę ugnį patekusių negyvų merginų ir jaunuolių.

„Palaikų irimui stabdyti dedamas ledas. Nes laidoti uždrausta“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS