Turkija ragina „kuo greičiau“ užbaigti žurnalisto J. Khashoggi nužudymo tyrimą | Diena.lt

TURKIJA RAGINA „KUO GREIČIAU“ UŽBAIGTI ŽURNALISTO J. KHASHOGGI NUŽUDYMO TYRIMĄ

  • 1

Ankara pirmadienį paragino „kuo greičiau“ užbaigti žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo tyrimą, valstybinei žiniasklaidai pranešus, kad Saudo Arabijos vyriausiasis prokuroras susitiko su Turkijos vykdomo tyrimo vadovu.

„Natūralu, kad matome privalumą, jog mūsų prokurorai dalinasi informacija ir dirba kartu“, – turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) sakė per spaudos konferenciją Stambule.

„Bendradarbiavimas turi vykti toliau, bet jis negali užsitęsti ar nukreipti dėmesį kitur. Šį tyrimą reikia užbaigti kuo greičiau, kad būtų išaiškinta visa tiesa“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Saudo Arabijos generalinis prokuroras šeichas Saudas al Mojebas (Saudas Modžebas) kiek daugiau nei valandą buvo susitikęs su Stambulo vyriausiuoju prokuroru Ifranu Fidanu miesto pagrindiniame teisme, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

S. Mojebas praėjusią savaitę remdamasis Turkijos pareigūnų pateiktais įrodymais pripažino, kad Rijado režimo kritiko nužudymas šalies konsulate Stambule buvo iš anksto suplanuotas nusikaltimas. Pirmadienio rytą jis atvyko į Stambulą ir turėtų aplankyti konsulatą, kur buvo nužudytas J. Khashoggi.

Dėl šios bylos Saudo Arabija sulaukė reto tarptautinės bendruomenės spaudimo išsiaiškinti žurnalisto mirties aplinkybes. Netrukus po J. Khashoggi dingimo kelis nesutampančius naratyvus pateikęs Rijadas pagaliau nori užbaigti šią krizę.

59 metų Saudo Arabijos žurnalistas, kritikavęs galingąjį Saudo Arabijos sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmaną, nuo 2017 gyveno Jungtinėse Valstijose ir rašė laikraščiui „The Washington Post“. Jis buvo žiauriai nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, į kurį atvyko spalio 2 dieną dokumentų, kad galėtų vesti savo sužadėtinę turkę.

Pasak Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano), nužudyti J. Khashoggi iš Rijado atvyko 15 žmonių grupė.

Turkijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą žurnalisto, kurio palaikai iki šiol nerasti, kūnas buvo supjaustytas į daugybę gabalų.

Saudo Arabijos pareigūnai dėl šio nužudymo suėmė 18 įtariamųjų, kuriuos R. T. Erdoganas paprašė perduoti teismui Turkijoje.

Rijadas šį prašymą atmetė.

Paklaustas apie nužudytojo palaikus M. Cavusoglu atsakė: „Kadangi tie, kurie įvykdė šią žmogžudystę, yra Saudo Arabijoje, Saudo Arabijai tenka labai didžiulė atsakomybė.“

Žurnalisto nužudymas pakenkė princo Mohammedo – karalystės reformatoriaus – įvaizdžiui ir tapo išbandymu Vašingtono ir Rijado santykiams, Vakarų valstybėms pareikalavus iš Rijado daugybės atsakymų į klausimus dėl J. Khashoggi mirties.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis pasmerkė šią žmogžudystę ir neigia prie jos prisidėjęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kazka

paliks atpirkimo oziu o sultonai ir toliau karaliaus kaip nebuve....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS