Turkija susisiekė su „Hamas“ dėl įkaitų Gazos Ruože | Diena.lt

TURKIJA SUSISIEKĖ SU „HAMAS“ DĖL ĮKAITŲ GAZOS RUOŽE

  • 0

Turkijos vyriausiasis diplomatas antradienį pareiškė, kad Ankara, atsižvelgdama į kelių vyriausybių prašymus, susisiekė su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ dėl maždaug 200 Gazos Ruože laikomų įkaitų.

„Iki šiol gavome įvairių šalių prašymų paleisti jų piliečius. Dėl to pradėjome aptarti šiuos klausimus, ypač su „Hamas“ politiniu sparnu“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas (Chakanas Fidanas) spaudos konferencijoje Beirute.

Šie H. Fidano komentarai pasirodė praėjus dienai po to, kai jis telefonu kalbėjosi su „Hamas“ vadovu Ismailu Haniyeh (Ismailu Hanije) apie galimybę paleisti įkaitus.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ pradėjo precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, žydų valstybėje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o dešimtys buvo paimti įkaitais.

„Toliau dedame pastangas, ypač siekdami išlaisvinti užsieniečius, civilius ir vaikus. Toliau stengsimės užtikrinti ilgalaikę taiką“, – antradienį sakė H. Fidanas.

Trečiadienį jis dalyvaus Saudo Arabijos mieste Džidoje vyksiančiame Islamo bendradarbiavimo organizacijos užsienio reikalų ministrų susitikime.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) suintensyvino diplomatinius ryšius su Vakarų ir regiono šalimis po to, kai pasisiūlė tarpininkauti siekiant atkurti taiką Artimuosiuose Rytuose.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio smūgius palestiniečių anklave žuvo apie 2 750 žmonių, 9 700 buvo sužeisti, o JT duomenimis, milijonas žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS