Turkija žada peržiūrėti savo santykius su Atėnais po jai nepalankaus teismo sprendimo | Diena.lt

TURKIJA ŽADA PERŽIŪRĖTI SAVO SANTYKIUS SU ATĖNAIS PO JAI NEPALANKAUS TEISMO SPRENDIMO

  • 0

Turkija ketvirtadienį pranešė, kad peržiūrės savo ryšius su Atėnais, kai Graikijos Aukščiausiasis Teismas neleido jai išduoti aštuonių Turkijos karininkų, ieškomų Ankaros dėl jų įtariamo vaidmens nesėkmingame perversme prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną) liepos mėnesį.

„Mes išsamiai įvertinsime šio sprendimo – kuris, mes manome, buvo priimtas dėl politinio motyvo – poveikį mūsų dvišaliams ryšiams, bendradarbiavimui kovoje su terorizmu ir (sprendžiant) kitas dvišales ir regionines problemas“, – nurodoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Graikijos teismas neleido perduoti Ankarai buvusių karininkų, nusprendęs, kad jie negali tikėtis teisingo teismo Turkijoje.

Teismas taip pat nurodė juos paleisti iš policijos areštinės.

Turkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad minėti aštuoni asmenys suvaidino „aktyvų vaidmenį“ perversme ir pridūrė, kad Graikijos teismo nutartis neleidžia jiems stoti prieš Turkijos teismą.

Ji apkaltino Turkijos teismus „nebaudžiamumo“ kurstymu ir pareiškė, kad toks sprendimas „prieštarauja tarptautinės teisės normoms ir principams“ bei pažeidžia perversmo aukų teises.

Primindama Graikijos karinės chuntos valdymo laikus, ministerija pridūrė: Graikija – šalis, pati praeityje patyrusi perversmų – tokiu sprendimu, deja, tapo šalimi, kuri pati gina perversmo organizatorius“.

Nepaisant Turkijos ir Graikijos praeities ginčų, pastaraisiais metais šių dviejų NATO narių santykiai pagerėjo, nors įtampa išliko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS