Turkijos diplomatijos vadovas: šalis pasirengusi priimti rusiškas raketų sistemas | Diena.lt

TURKIJOS DIPLOMATIJOS VADOVAS: ŠALIS PASIRENGUSI PRIIMTI RUSIŠKAS RAKETŲ SISTEMAS

  • 3

Turkija bus pasirengusi priimti Rusijos oro erdvės gynybos sistemas S-400, kai Maskva pradės jas tiekti, penktadienį žurnalistams pareiškė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

„Kai tik Rusija bus pasirengusi perduoti jas mums, mes būsime pasirengę jas priimti“, – sakė Turkijos diplomatijos vadovas Europos Tarybos Ministrų Komiteto posėdžio kuluaruose, atsakydamas į klausimą, ar iš tiesų yra numatyta pradėti tiekti raketų sistemas šių metų liepą.  

Turkija perka keturias S-400 sistemas „Triumf“, o kontrakto vertė siekia 2,5 mlrd. JAV dolerių.

Gegužės 7 dieną vienas Rusijos šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad birželį numatyta pradėti turkų kariškių parengimą eksploatuoti S-400.  

Balandžio 25 dieną Rusijos ginklų eksporto agentūros „Rosoboroneksport“ vadovas Aleksandras Michejevas informavo, kad pirmąsias raketų sistemas Turkijai numatyta perduoti liepą.  

Rusijos valstybinės gynybos technologijų grupės „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas vasario 18 dieną pranešė, kad kontraktas dėl rusiškų S-400 pardavimo Turkijai bus baigtas vykdyti 2019 metais.

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras) kovą pareiškė, kad S-400 įrengimas Turkijoje prasidės šių metų spalį.

Turkija taps pirmąja NATO nare, įsigysiančia pažangiausių rusiškų priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų.

Sutartis dėl Rusijos oro erdvės gynybos sistemų S-400 pirkimo išprovokavo Vašingtono įtūžį ir paskatino amerikiečių pareigūnus nutraukti Turkijos dalyvavimą JAV naikintuvų F-35 programoje. Jie taip pat pagrasino paskelbti savo NATO sąjungininkei daugiau sankcijų.

Vašingtonas teigia, kad Turkijos ketinimas naudoti Rusijos raketų technologijas kartu su JAV naikintuvais būtų nesuderinamas su NATO gynybos principais ir keltų pavojų sąjungininkų saugumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nerijus

Reiktu ir EU valstybems nusipirkti tu raketu. Juk apie 80% karo technikos perkama is JAV. Gera konkurencija butu ir tuo paciu galetu jas istudijuoti.

Anonimas

Oi dabar bus NATO bliovimo......antra didžiausia armija perka priešo raketas....o gal dar ir iš NATO išstos ?

Ozys&Ozesnis

Nu va, as juk visda sakiau , kad NATUi geresnes ginkluotes uz Rusijos nerasite

SUSIJUSIOS NAUJIENOS