Turkijos lyderis R. T. Erdoganas Vengrijoje dalyvavo derybose dėl NATO ir energetikos | Diena.lt

TURKIJOS LYDERIS R. T. ERDOGANAS VENGRIJOJE DALYVAVO DERYBOSE DĖL NATO IR ENERGETIKOS

  • 1

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį Budapešte susitiko su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu.

Jųdviejų derybų darbotvarkėje buvo energetinis saugumas ir Švedijos narystė NATO.

Vengrija vis dar nebalsavo už tai, kad būtų pritarta šios Šiaurės šalies įstojimui į Aljansą, ir drauge su Turkija ilgą laiką blokavo Švedijos narystę, o praėjusį mėnesį atšaukė savo veto.

Šiuo metu abiejų šalių parlamentai atostogauja. „Prie šio klausimo galime grįžti rudens sesijoje, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas). – Sutarėme palaikyti ryšį.“

Abi šalys taip pat aptarė bendradarbiavimo energetikos srityje stiprinimą, atsižvelgiant į tai, kad Vengrija didžiąją dalį dujų jau gauna dujotiekiu „TurkStream“, kuriuo Rusijos dujos transportuojamos per Juodąją jūrą.

Budapeštas ir Ankara taip pat stiprins savo strateginę partnerystę – apie tai bus oficialiai pranešta per gruodį numatytą R. T. Erdogano vizitą.

Turkijos lyderio vizitas yra vienas iš kelių diplomatinių susitikimų, kuriuos V. Orbanas surengė šeštadienį prasidėjusio pasaulio lengvosios atletikos čempionato proga.

P. Szijjarto palankiai įvertino glaudų Vidurio Azijos ir Vakarų Balkanų šalių bendradarbiavimą, kuris, anot jo, ypač svarbus dėl energetikos krizės.

Jis pridūrė, kad Serbija pažadėjo suteikti reikiamus tranzito pajėgumus, jei Ukraina nuspręs nebeleisti per savo teritoriją transportuoti rusiškų dujų į Europos šalis.

Taip pat buvo pasirašytas susitarimas su Azerbaidžanu dėl 50 mln. kubinių metrų dujų saugojimo Vengrijos teritorijoje.

Vengrija – vienintelė Europos Sąjungos valstybė narė, kuri nuo karo Ukrainoje pradžios palaikė ryšius su Kremliumi – pastaraisiais metais vykdė atsivėrimo Rytams politiką: ne tik Rusijai, bet ir Vidurio Azijai bei Kinijai.

V. Orbanas savaitgalį džiaugėsi galėdamas priimti, kaip jis pavadino, savo politinius draugus. Vengrijos Vakarų partneriai, kurie nuolat kaltina jį autoritarinėmis tendencijomis, nedalyvavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Faktas

Ale, kaip Orbanas panašus į paršiuką Kim Jong Uną - tikra kopija, tik didesnė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS