Turkijos prezidentas ragins V. Putiną nedelsiant nutraukti karą Ukrainoje | Diena.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS RAGINS V. PUTINĄ NEDELSIANT NUTRAUKTI KARĄ UKRAINOJE

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį planuoja telefonu pasikalbėti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu ir paraginti jį „nedelsiant užbaigti šį karą“, Maskvai praeitą savaitę pradėjus invaziją į Ukrainą, pranešė turkų lyderio atstovas.

„Prezidentas perduos jam žinią, kurią kartojome nuo pat pradžių: nedelsiant užbaigti šį karą, suteikti galimybę paliauboms ir deryboms, įkurti humanitarinį koridorių ir vykdyti evakuacijas“, – šeštadienį privačiam transliuotojui NTV sakė prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas).

Prezidentas taip pat ragins surengti Rusijos ir Ukrainos derybas „lyderių lygiu“, kurios galėtų vykti Turkijoje, pridūrė I. Kalinas.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) penktadienį išreiškė viltį, kad per kovo 11–13 dienomis vyksiantį Antalijos diplomatijos forumą galėtų būti surengtas susitikimas su Ukrainos ir Rusijos diplomatijos vadovais.

M. Cavusoglu kvietimą pasveikino Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Ženevoje Genadijus Gatilovas. Anot jo, surengti Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimą yra „gera mintis“, pranešė turkų žiniasklaida.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas patvirtino forume dalyvausiantis, sakė M. Cavusoglu.

„Manome, kad šie susitikimai padarys teigiamą poveikį. Ypač susitikimas lyderių lygiu galėtų neleisti karui sukelti didesnio naikinimo“, – kalbėjo I. Kalinas.

NATO narė Turkija atsargiai balansuoja, nes palaiko glaudžius ryšius tiek su Ukraina, tiek su Rusija.

I. Kalinas sakė, kad Rusijos iškeltos sąlygos konfliktui užbaigti yra „nerealistinės“, bet pabrėžė, kad būtent „tam yra derybos ir diplomatija“.

„Palaikome gerus santykius tiek su Ukraina, tiek su Rusija. Negalima išsižadėti nei vienų, nei kitų“, – sakė prezidento atstovas.

Gairės: Recepas Tayyipas Erdoganas, Turkijos prezidentas, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS