TVF oficialiai pradėjo naujo generalinio direktoriaus paieškas | Diena.lt

TVF OFICIALIAI PRADĖJO NAUJO GENERALINIO DIREKTORIAUS PAIEŠKAS

Tarptautinis valiutos fondas trečiadienį oficialiai pradėjo kito savo vadovo atrankos procesą, o dabartinė šios organizacijos generalinė direktorė Kristalina Georgieva yra daugelio laikoma favorite būti išrinkta dar vienai penkerių metų kadencijai.

70-erių K. Georgieva Vašingtone įsikūrusiai finansų institucijai vadovauja nuo 2019 m., o praėjusią savaitę užsiminė, jog jai būtų „garbė“ vėl vadovauti šiai organizacijai, po to, kai rugsėjį pasibaigs dabartinė jos kadencija, jei tik ją vėl paskirtų valstybės narės.

„Vykdomoji valdyba yra nustačiusi atvirą, nuopelnais grindžiamą ir skaidrų kito generalinio direktoriaus atrankos procesą“, – pranešime spaudai teigė TVF vykdomosios valdybos koordinatoriai Afonso Bevilaqua ir Abdullah BinZarah.

„Valdyba šį procesą užbaigti planuoja iki 2024 m. balandžio pabaigos“, – pridūrė jie.

Pagal prieštaringai vertinamą, prieš dešimtmečius sudarytą Europos ir Jungtinių Valstijų susitarimą, Tarptautiniam valiutos fondui nuo seno vadovaudavo Europos, o Pasaulio bankui – JAV pilietis.

Šis nerašytas susitarimas buvo vėl užtvirtintas pernai, kai prezidento Joe Bideno administracija Pasaulio bankui vadovauti paskyrė Ajay‘jų Bangą, kuris yra kilęs iš Indijos tačiau yra priėmęs JAV pilietybę.

Iki praėjusią savaitę išsakytų jos komentarų, buvo svarstoma, ar iš Bulgarijos kilusi ekonomistė K. Georgieva nuspręstų dar kartą kandidatuoti, kai rugsėjo 30 d. baigsis jos kadencija.

Galimą K. Georgievos kandidatūrą pastarosiomis savaitėmis jau parėmė keletas svarbių sąjungininkų iš Europos, o antradienį ją paremti, kad būtų išrinkta dar vienai kadencijai, sutarė ir ES finansų ministrai.

„Džiaugiuosi galėdamasis pranešti, kad tokią paramą Kristalinai pareiškė visos Europos valstybės narės“, – po Briuselyje įvykusio ES finansų ministrų susitikimo pasakė Belgijos ministras Vincentas Van Peteghemas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Europos Sąjunga „pasitiki“ K. Georgieva, pridurdamas, kad „Kristalina per pastaruosius porą metų ir ypač precedento neturinčių krizių metu pasirodė esanti tvirta vadovė... ji taip pat teigė pagalbą visiems nariams“.

Priėmus tokį sprendimą, kitų asmenų, kurie pastaraisiais mėnesiais buvo minimi kaip galimi kandidatai užimti šias pareigas, pavyzdžiui, Airijos viešųjų išlaidų ministro Paschalio Donohoe šansai pasiekti pergalę tapo gerokai menkesni.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o kaipgi kitaip

juk griunant siai sistemai reik iremint atpirkymo /ozy/ bet nerand durnu nebent prievarta uz kokias nuodemes kuriu jie isi turi o patys pasiruose maut i /krumus/ tik ? kur ir kokius kad viska patys baig sunaikint gerai bus lengviau atrinkt '''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS