Tymų protrūkiai tęsiasi: JAV rizikuoja netekti šią ligą išnaikinusios šalies statuso | Diena.lt

TYMŲ PROTRŪKIAI TĘSIASI: JAV RIZIKUOJA NETEKTI ŠIĄ LIGĄ IŠNAIKINUSIOS ŠALIES STATUSO

  • 1

Jungtinės Valstijos rizikuoja netekti tymus išnaikinusios šalies statuso, jei tęsis dabartiniai šios ligos protrūkiai, ketvirtadienį sakė JAV sveikatos apsaugos pareigūnai.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) nurodė, kad šiemet Jungtinėse Valstijose jau užregistruotas 971 tymų atvejis. Tai reiškia, kad per pastaruosius penkis mėnesius tymais užsikrėtė daugiau žmonių nei per bet kuriuos vienus metus nuo 1994-ųjų, kai tokių atvejų buvo 963.

Praėjusį kartą tiek daug tymų atvejų buvo 1992-aisiais; tuomet jų užregistruota daugiau kaip 2,2 tūkst. per metus.

Pareigūnai apie tymų eliminavimą Jungtinėse Valstijose paskelbė 2000 metais. Toks tikslas buvo nusistatytas 1966 metais, pradėjus skiepyti nuo šios ligos.

Tymai laikomi eliminuotais, kai konkrečiame geografiniame regione 12 mėnesių ar daugiau nebūna tęstinio ligos perdavimo, nurodo CDC.

Pernai rudenį prasidėjęs ir tebesitęsiantis protrūkis Niujorke ir aplink jį kelia grėsmę JAV, kaip ligą eliminavusios šalies, statusui – jei jis tęsis dar keturis mėnesius, šalis nebegalės sakyti, kad eliminavo tymus.

Nors Niujorko meras balandžio mėnesį ėmė reikalauti, kad miesto gyventojai iš smarkiai paveiktų rajonų, kurių daugelyje gyvena didelės žydų ortodoksų bendruomenės, būtų skiepijami, tą mėnesį mieste buvo užregistruoti 173 atvejai, o gegužę – 60.

JAV niekada nėra buvę metų, kad nebūtų nė vieno tymų atvejo. Nuo 2000-ųjų šis skaičius svyravo nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų per metus. 2014-aisiais per protrūkį Ohajuje, ypač – amišų bendruomenėse, buvo užregistruoti 667 atvejai.

Tymų atsinaujinimą pirmiausia galima susieti su neskiepytais ar nepakankamai paskiepytais keliautojais, parvežusiais šią ligą iš užsienio. Taip nutiko ir pernai, kai ligos atvejų buvo užregistruota visoje šalyje – tymai buvo parvežti iš Filipinų, Izraelio ir Ukrainos.

„Tymai yra išvengiami, o kelias šiam protrūkiui užbaigti yra užtikrinti, kad visi vaikai ir suaugusieji, kuriuos galima skiepyti, būtų paskiepyti“, – sakė CDC direktorius Robertas Redfieldas (Robertas Redfildas).

„Dar kartą noriu patikinti tėvus, kad skiepai yra saugūs, jie nesukelia autizmo. Didesnis pavojus yra liga, kuriai skiepai užkerta kelią“, – pažymėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Hahaha

Patys užkrėtė Europą o dar pirmiausia užkratą numetė ant ukrainos ir patys gavo tą užkratą ,bumerango formulė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS