Tyrimai: nežinomybė dėl „Brexit“ pradeda „kandžiotis“ | Diena.lt

TYRIMAI: NEŽINOMYBĖ DĖL „BREXIT“ PRADEDA „KANDŽIOTIS“

  • 0

Didžiosios Britanijos verslas kenčia dėl su „Brexit“ susijusios nežinomybės, nes eksportas lėtėja, atsiranda įdarbinimo sunkumų, o investicijų planai atidedami, du pirmadienį paskelbtus tyrimus cituoja „Reuters“.

Didžiosios Britanijos prekybos rūmai (BCC) apklausė 5 600 įmonių. Tyrimas parodė, kad paslaugų įmonėms itin sunku rasti darbuotojų, o gamyklų eksporto augimas - lėčiausias nuo 2016 metų pabaigos.

„Šie duomenys patvirtina tai, ką nuolat girdime iš įmonių šalyje. Nežinomybė dėl „Brexit“, drąsių žingsnių, galinčių paskatinti verslą šalies viduje, stoka jau pradeda „kandžiotis“, - sakė BCC generalinis direktorius Adamas Marshallas.

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May paprašė savo Konservatorių partijos paremti jos planą, skirtą pasitraukimui iš Europos Sąjungos, nes Didžioji Britanija įžengė į „sunkiausią derybų etapą“.

Diplomatiniai šaltiniai penktadienį naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad Europos Sąjungos „Brexit“ derybininkai mano, jog „skyrybų“ sutartis labai arti.

Didžiosios Britanijos ekonomika nuo 2016 metų „Brexit“ balsavimo sulėtino tempą, palyginti su daugeliu kitų turtingų šalių.

BCC ketvirčio tyrimas parodė, kad paslaugų sektoriaus įmonių, norinčių įdarbinti daugiau darbuotojų per ateinančius tris mėnesius, sumažėjo nuo 60 proc. iki 47 proc. Tai - žemiausias lygis nuo pirmo 1993 metų ketvirčio. 72 proc. įmonių pranešė apie įdarbinimo sunkumus.

Kalbant apie gamintojus, eksporto pardavimų ir naujų eksporto užsakymų augimas buvo lėčiausias nuo 2016 metų pabaigos.

Apskaitos įmonės „Deloitte“ apklausti vyriausieji finansų pareigūnai nurodė silpnesnes verslo išlaidas ir sunkesnį priėmimą į darbą po „Brexit“.

Vos 13 proc. apklaustųjų buvo optimistiškesni dėl savo įmonės perspektyvų negu prieš tris mėnesius. Liepą šis skaičius siekė 24 proc., pranešė „Deloitte“.

Praėjusį mėnesį BCC prognozavo, kad Didžiosios Britanijos ekonomikos augimas 2018 metais sulėtės iki 1,1 proc. ir bus silpniausias nuo 2008-2009 metų recesijos pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS