Tyrimas: pasaulio turtingiausieji dar niekada nebuvo tokie turtingi | Diena.lt

TYRIMAS: PASAULIO TURTINGIAUSIEJI DAR NIEKADA NEBUVO TOKIE TURTINGI

Pasaulyje dar niekada nebuvo tiek daug turtingų žmonių, o jų investicijos į kylančias akcijų rinkas padarė juos turtingiausius nuo tokių duomenų rinkimo pradžios, teigiama trečiadienį paskelbtame tyrime.

Didelės vertės turto turinčių asmenų (angl. high net worth individuals, HNWI), kurių likvidaus turto vertė siekia mažiausiai 1 mln. dolerių, skaičius pernai padidėjo 5,1 proc., iki 22,8 mln., rodo konsultacijų bendrovės „Capgemini“ duomenys. Remiantis kasmetine ataskaita „World Wealth Report“, bendra jų valdomo turto vertė 2023 m. pasiekė 86,8 trln. dolerių ir buvo 4,7 proc. didesnė, nei ankstesniais metais.

HNWI skaičius ir bendra jų turto vertė yra didžiausia nuo tada, kai 1997 m. „Capgemini“ pradėjo kasmet vykdyti tyrimus.

Jų turtai išaugo pakilus akcijų rinkoms: 2023 m. „Nasdaq“ padidėjo 43 proc., o „S&P 500“ – 24 proc. Tuo metu Paryžiaus „CAC 40“ pakilo 16 proc., o Frankfurto „DAX“ išaugo 20 proc.

Ataskaitoje sakoma, kad HNWI skaičius ir šių žmonių turtas 2022 m. sumenko daugiau nei 3 proc., kai buvo stebimas makroekonominis neapibrėžtumas ir geopolitinė įtampa.

„Tačiau 2023-ieji atnešė ekonomikos augimą ir padidino turtus svarbiuose investavimo sektoriuose“, – nurodoma ataskaitoje.

Augantys turtai ir nelygybė pakurstė diskusijas apie galimybę užtikrinti, kad turtingiesiems tektų sąžininga mokestinė našta.

Brazilija ir Prancūzija spaudžia kitas Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalis nustatyti pasaulinį minimalų mokestį turtingiausiems pasaulio žmonėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS