U. von der Leyen: ES gynybos poreikiai siekia 500 mlrd. eurų | Diena.lt

U. VON DER LEYEN: ES GYNYBOS POREIKIAI SIEKIA 500 MLRD. EURŲ

  • 3

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen ketvirtadienį Europos lyderiams pareiškė, kad per ateinantį dešimtmetį blokui gali tekti investuoti 500 mlrd. eurų, kad sustiprintų savo gynybą, pranešė diplomatai.

Europos Sąjungos šalys siekia sustiprinti savo gynybos pramonę ir perginkluoti savo kariuomenes po ilgus metus trukusio nepakankamo investavimo po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Diplomatai teigė, kad U. von der Leyen pateikė šią apytikslę sumą ES aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje per diskusijas apie bloko gynybos pajėgumų spragas.

Tačiau ES vykdomosios institucijos vadovė nepateikė konkretesnių skaičių, ką suma padengia.

„Mes nematėme lentelių, nematėme detalių, tai pinigai iš oro“, – sakė vienas ES diplomatas.

Taip pat neaišku, kaip ES finansuotų šias investicijas.

U. von der Leyen vadovaujama EK aukščiausiojo lygio susitikime turėjo pateikti rašytinius lėšų surinkimo variantus, tačiau vietoj to ji pasirinko tik padaryti pristatymą.

Nesutariama dėl galimybės bendrai skolintis, panašiai kaip blokas finansavo savo ekonomikos atstatymo programą po COVID-19 pandemijos.

„Kelios šalys, įskaitant Prancūziją ir Estiją, pasisako už euroobligacijas, – teigė ES pareigūnas. – Tačiau Vokietija ir Nyderlandai pasisako prieš.“

Per dešimtmetį nuo 2014 metų, kai Rusija iš Ukrainos atplėšė Krymą, ES šalys jau padidino savo išlaidas gynybai.

Po 2022-ųjų invazijos į Ukrainą ši tendencija paspartėjo, o ES šalių, kurios pasiekė NATO tikslą gynybai išleisti 2 proc. bendrojo vidaus produkto, skaičius smarkiai išaugo.

Bloko gynybos agentūra teigia, kad 2022-aisiais ES šalys gynybai iš viso išleido 240 mlrd. eurų.

Vis dėlto pastaraisiais metais ES išlaidos gynybai padidėjo mažiau nei Kinijos ir Rusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Įdomu

Čia lūpų dažai? Ar žiežula von der pfizer jais naudojasi?

Pil.

Kokį biznį ir kokio dydžio ,šitos vyras padarė už skiepus.Jos vyras turi farmacijos fabriką kuriame buvo gaminama nuodinga vakciną kaip ir visos kitos buvo ir yra nuodingos vakcinos ,kituose farmacijos fabrikuose gamintos . Dabar šovinių gamybą rūpi labai,bet kodėl ji neatsistatydina,juk įsivėlė i nemalonumus, sąžiningas politikas atsistatydintų. fabrikuose

Komentarijus

Saugumas gerai. Bet kas mus puola? Jei rusai tai susidaręs įspūdis kad bijo politikai/viarslas, nes paprastiem žmonėm kaip ir nėra ko bijoti. Nebent kažkam svarbu ar jų prezidento vardas valodia ar jonas ar kažkoks kitas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS