Per ugnies šventę Irane įsižiebė nauji protestai | Diena.lt

PER UGNIES ŠVENTĘ IRANE ĮSIŽIEBĖ NAUJI PROTESTAI

Irane per ugnies ir fejerverkų šventę, rengiamą artėjant persų Naujiesiems metams, vyko nauji antivyriausybiniai protestai, trečiadienį pranešė stebėtojų grupės.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip iraniečiai skanduoja prieš režimą nukreiptus šūkius, degina šalį valdančių dvasininkų atvaizdus, o moterys į ugnį mėto privalomus galvos apdangalus.

Per kasmet švenčiamą Čaharšanbe Suri šventę – paskutinio persų kalendoriaus metų, kurie baigiasi kovo 20 dieną, antradienio vakarą – žmonės šokinėja per laužus, kad atbaidytų piktąsias dvasias.

Jie taip pat leidžia fejerverkus, kurių didelė dalis yra savadarbiai. Kasmet dėl to nukenčia nemažai žmonių.

Šventė yra ikiislamiškas Irano paveldas. Nors šiitų klerikalų isteblišmentas jos iš esmės nepalaiko, tradiciją mėgsta jaunimas.

Nuo vasario 20-osios per incidentus, susijusius su šia švente, žuvo 26 žmonės, įskaitant mažiausiai 11 pačios šventės dieną, valstybinei televizijai sakė gelbėjimo tarnybų vadovas Jafaras Miadfaras (Džafaras Miadfaras). Pasak jo, dar daugiau kaip 3,55 tūkst. žmonių buvo sužeisti.  

Tai buvo pirmoji ugnies šventė nuo tada, kai rugsėjį Irane prasidėjo didžiulė protestų banga dėl 22 metų Mahsos Amini mirties po to, kai ji buvo suimta dėl įtariamo griežto Irano moterų aprangos kodo pažeidimo.

Svetainė „1500tasvir“, stebinti protestų veiklą, paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota dešimtys žmonių, Ekbatano rajone Teherane skanduojančių „Mes grįžome, sukilimas tęsiasi“.

Kaip matoma įrašuose, sostinėje į policijos automobilius buvo mėtomi fejerverkai, o moterys šoko aplink laužus ir džiaugsmingai į liepsnas mėtė savo privalomus galvos apdangalus.

Kita vaizdo medžiaga parodė, kaip gausi minia skandavo prieš režimą nukreiptus šūkius netoli Kaspijos jūros pakrantės esančiame Rešto mieste.

Niujorke įsikūręs Irano žmogaus teisių centras teigė, kad protestai vyko ir kurdų apgyvendintuose regionuose vakarinėje Irano dalyje. Pasak jo, gimtajame M. Amini Sakezo mieste, kur, kaip pranešama, saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, žmonės skandavo „Mirtis diktatoriui“.

Toliau į šiaurę esančiame Bukano mieste protestuotojai gatvėse uždegė laužus, dėl to kilo susirėmimų su saugumo pajėgomis, pranešė svetainė „IranWire“ bei pridūrė, kad grupelė demonstrantų, susirinkusių minėtame Ekbatano rajone Teherane, padegė plakatą su šalies aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei (Ali Chamenėjaus) atvaizdu.

Po M. Amini mirties praėjusį rugsėjį kilę protestai pastaraisiais mėnesiais iš esmės liovėsi, saugumo pajėgoms juos žiauriai nuslopinus.

Tačiau, analitikų teigimu, reikia labai nedaug, kad jie ir vėl įsižiebtų, nes pagrindinės problemos Irane lieka neišspręstos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS