Ukraina atmeta bulgarų prezidento teiginius, esą dėl Rusijos vykdomo karo kaltas Kyjivas | Diena.lt

UKRAINA ATMETA BULGARŲ PREZIDENTO TEIGINIUS, ESĄ DĖL RUSIJOS VYKDOMO KARO KALTAS KYJIVAS

  • 0

Ukraina šeštadienį sukritikavo prorusišką Bulgarijos prezidentą dėl jo pastabų, kad dėl Rusijos tęsiamo karo yra kaltas Kyjivas ir kad ginklų tiekimas Ukrainai tik pratęsia konfliktą.

Penktadienį per spaudos konferenciją, kurioje kalbėjo apie neseniai įvykusį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą, prezidentas Rumenas Radevas žurnalistams sakė, jog norėjo „aiškiai parodyti, kad Ukraina primygtinai reikalauja kariauti šiame kare“.

„Tačiau taip pat turėtų būti aišku, kad sąskaitą apmoka visa Europa“, – pridūrė jis.

Šių pastabų pažėręs prorusiškasis lyderis vis stengiasi, kad Bulgarija nedalyvautų bendroje ES karinėje paramoje Ukrainai.

Ukrainos ambasada Sofijoje šeštadienį paskelbtame pareiškime pabrėžė, jog Kyjivas deda visas įmanomas pastangas atkurti taiką, ir atmetė R. Radevo poziciją, kad ginklų tiekimas Ukrainai kursto ir ilgina karą.

Kaltinti dėl karo Ukrainą, kurią „klastingai užpuolė šiaurinė kaimynė, yra viena dažniausių Rusijos propagandos ir hibridinio karo Europoje skleidžiamų tezių“, pažymėjo ambasada.

Ji pabrėžė, kad gynybos lėšų skyrimas Ukrainai nepadidina aukų skaičiaus, bet reiškia, kad galima išgelbėti daugiau gyvybių.

Per politinę krizę, kuri pastaruosius dvejus metus buvo apėmusi ES ir NATO narę Bulgariją, R. Radevas pasinaudojo savo įgaliojimais ir paskyrė laikinąsias vyriausybes, kurios, kaip ir jis, nepritarė ginklų tiekimui Kyjivui. Tačiau birželio mėnesį šalyje buvo suformuota nauja provakarietiška vyriausybė ir tai pakirto šias jo pastangas.

Penktadienį Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas suskubo paprieštarauti R. Radevo pozicijai ir kaltę dėl Rusijos invazijos į Ukrainą suvertė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bei jo administracijai.

„Priešingai, kariauti šį karą primygtinai reikalauja ratas aplink V. Putiną. Jie pradėjo šį karą“, – sakė N. Denkovas.

„Dar kartą kartoju: greičiausias būdas sustabdyti šį karą – tam pačiam ratui paraginti savo karius pasitraukti“, – pridūrė premjeras.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, Bulgarijos prezidentas, Rumenas Radevas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS