Ukraina Černobylio zonoje kurs žaliąjį koridorių turistams | Diena.lt

UKRAINA ČERNOBYLIO ZONOJE KURS ŽALIĄJĮ KORIDORIŲ TURISTAMS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo nurodoma paversti Černobylio atominės elektrinės (AE) zoną „viena iš Ukrainos augimo vietų“, sukuriant žaliąjį koridorių turistams ir taip panaikinant susidariusias sąlygas korupcijai.

Apie platesnį Černobylio zonos pritaikymą turizmui jėgainės teritorijoje lankęsis V. Zelenskis pranešė savo „Twitter“ paskyroje, rašo „Ukrinform“.

„Šiandien (trečiadienį) pasirašiau dekretą, kuris taps Zonos virsmo į vieną iš naujosios Ukrainos augimo vietų pradžia. Pradžioje sukursime žaliąjį koridorių turistams ir panaikinsime sąlygas korupcijai“, – tviteryje rašė V. Zelenskis.

Pasak jo, būtina parodyti Černobylį pasauliui – mokslininkams, ekologams, istorikams, turistams.

„Deja, Černobylio zona iki šiol yra korupcijos simbolis – kariai renka iš turistų kyšius, neteisėtai išvežamas metalo laužas ir naudojami gamtos ištekliai. Visa tai mes greitai užbaigsim“, – pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas dalyvavo naujojo sprogusio Černobylio reaktoriaus sarkofago perdavimo ceremonijoje. Naujasis sarkofagas turėtų būti naudojamas apie 100 metų.

„Noriu padėkoti visiems mūsų herojams, avarijos likviduotojams, ukrainiečiams, rėmėjams, Vakarų partneriams, kurie visi labai prisidėjo. Ačiū ukrainiečių tautos vardu! Ši diena yra simbolinė daugeliu prasmių. Mes gauname raktus nuo struktūros, kuri buvo pastatyta dešimčių pasaulio šalių šios planetos ir visos žmonijos apsaugai nuo radiacinės taršos. Tai yra visuotinė problemas, kuri neturi sienų“, – sakė V. Zelenskis.

Didžiausią visų laikų branduolinės energetikos avarija 4-ajame Černobylio AE reaktoriuje įvyko 1986 m. balandžio 26 d. Per nepavykusį saugumo bandymą reaktorius sprogo, o radioaktyvių dalelių debesis pasiekė didžiąją dalį Europos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS