Ukraina gamins turkiškus kovinius dronus | Diena.lt

UKRAINA GAMINS TURKIŠKUS KOVINIUS DRONUS

  • 0

Ukraina ketvirtadienį pranešė statysianti gamyklą, skirtą gaminti turkiškus kovinius dronus, kurių Kijevas anksčiau yra įsigijęs panaudoti prieš Rusijai ištikimus separatistus.

„Jau pasirinktas žemės plotas, kuriame bus statoma gamykla“, – per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, paskelbė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovas Dmytro Kuleba.

„Įgyvendinant šį projektą buvo nemažai kliūčių, tačiau visos jos pašalintos“, – pridūrė D. Kuleba, tačiau daugiau detalių nepateikė.

M. Cavusoglu savo ruožtu šia tema nekalbėjo, tačiau pabrėžė, kad Kijevas ir Ankara „šiuo metu stiprina savo santykius daugelyje sektorių“, įskaitant gynybos.

Rugsėjo pabaigoje Ukrainos gynybos ministras Andrejus Taranas ir kovinius dronus „Bayraktar“ gaminančios Turkijos bendrovės „Baykar“ vadovas Halukas Bayraktaras pasirašė memorandumą dėl bendro mokymų ir dronų priežiūros centro įkūrimo Ukrainoje.

„Šios akimirkos laukėme ilgą laiką, – po memorandumo pasirašymo sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Tai mums – labai svarbus įvykis.“

„Baykar“ ketina statyti šį centrą ant žemės ploto, kuris priklauso Ukrainos gynybos ministerijai ir yra netoli Vasylkivo miesto, įsikūrusio už 20 km nuo Kijevo.

Ukraina anksčiau yra įsigijusi „Bayraktar TB2“ dronų, naudotų konfliktuose Sirijoje, Libijoje ir Kalnų Karabache. Anot žiniasklaidos pranešimų, Kijevas ketina įsigyti apie 50 tokių įrenginių.

Tačiau dronų Kijevui pardavimas pastato Ankarą į sudėtingą poziciją, kadangi Turkija gynybos srityje taip pat bendradarbiauja su Ukrainos priešininke Rusija.

Nuo 2014 m., kai Maskva aneksavo Krymą, Ukrainos kariuomenė rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja su Rusijai ištikimais separatistais. Konfliktas iki šiol pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją remiant separatistus, tačiau Maskva tai neigia.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS