Ukraina: Kremlius paėmė Baltarusiją kaip branduolinę įkaitę | Diena.lt

UKRAINA: KREMLIUS PAĖMĖ BALTARUSIJĄ KAIP BRANDUOLINĘ ĮKAITĘ

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie taktinių branduolinių ginklų dislokavimą sąjungininkėje Baltarusijoje, Kyjivas sekmadienį pareiškė, kad Maskva laiko Minską branduoliniu įkaitu.

„Kremlius paėmė Baltarusiją kaip branduolinę įkaitę“, – socialiniame tinkle „Twitter" parašė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Jis pridūrė, kad tai yra žingsnis į šalies vidaus destabilizaciją.

Šeštadienį V. Putinas pareiškė, jog jis ir autokratinis kaimyninės šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka susitarė, kad Rusija Baltarusijoje dislokuos taktinius branduolinius ginklus „nepažeidžiant mūsų tarptautinių susitarimų dėl branduolinio ginklo neplatinimo“.

Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas sekmadienį apkaltino Rusijos vadovą pažeidus tokius įsipareigojimus.

Be to, socialiniame tinkle „Twitter" jis parašė: „(Putinas) prisipažįsta, kad bijo pralaimėti, ir viskas, ką jis gali daryti, yra gąsdinti [žmones].“

Beveik 30 metų Baltarusijoje valdantis A. Lukašenka yra svarbus V. Putino sąjungininkas.

2022-ųjų vasarį Minskas leido Kremliui  iš savo šalies teritorijos pradėti invaziją į Ukrainą.

Vėliau kilo nuogąstavimų, kad Baltarusija gali prisijungti prie savo sąjungininkės puolimo, tačiau A. Lukašenka teigė taip pasielgsiantis tik tuo atveju, jei jo šalis bus užpulta.

O. Danilovo nuomone, V. Putino pranešimas „Baltarusijos visuomenėje maksimaliai padidina neigiamą Rusijos ir Putino suvokimą bei viešą atmetimą“.

 

Gairės: Baltarusija, atominė įkaitė, Oleksijus Danilovas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS