Ukraina: metas liautis bijojus V. Putino ir atsiųsti Kyjivui tankų | Diena.lt

UKRAINA: METAS LIAUTIS BIJOJUS V. PUTINO IR ATSIŲSTI KYJIVUI TANKŲ

Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio padėjėjas ketvirtadienį pareiškė, kad Vakarams atėjo metas nustoti bijoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir pasiųsti į karo draskomą šalį labai reikalingų modernių tankų.

„Laikas nustoti drebėti dėl Putino ir žengti paskutinį žingsnį“, – tviteryje rašė prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas.

„Ukrainai reikia tankų; tankai – raktas į tinkamą karo pabaigą“, – pridūrė jis.

Danija siunčia 19 prancūziškų haubicų

Danija ketvirtadienį pareiškė, kad padovanos Ukrainai 19 Prancūzijoje pagamintų haubicų „Cezar“, prisijungdama prie kitų Kyjivo sąjungininkų Vakaruose, pažadėjusių suteikti sunkiosios ginkluotės.

„Dėl „Cezar“ artilerijos nuolat palaikėme ryšius su ukrainiečiais, ir džiaugiuosi, kad dabar sulaukėme plataus parlamento pritarimo ją padovanoti Ukrainos laisvės kovai“, – sakė Danijos gynybos ministras Jakobas Ellemannas-Jensenas (Jakobas Elemanas-Jensenas).

JK nusiųs 600 „Brimstone“ raketų

Jungtinė Karalystė nusiųs 600 raketų „Brimstone“ į karo draskomą Ukrainą, kad padėtų jai kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, ketvirtadienį pareiškė britų gynybos ministras Benas Wallace'as (Benas Volesas).

„Šiandien galiu pasakyti, kad į mūšių vietą ketiname išsiųsti dar 600 raketų „Brimstone“, kurios bus nepaprastai svarbios padedant Ukrainai dominuoti mūšio lauke“, – sakė jis žurnalistams Estijos Tapos karinėje bazėje.

Švedija planuoja siųsti „Archer“ artileriją

Švedijos vyriausybė ketvirtadienį pažadėjo nusiųsti Ukrainai savo artilerijos sistemą „Archer“ – modernią mobilią haubicą, kurios Kyjivas prašė jau kelis mėnesius.

Šalies premjeras Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) spaudos konferencijoje sakė, kad jo vyriausybė priėmė sprendimą dėl trijų dalių karinės paramos Kyjivui paketo, įskaitant „pirmąjį sprendimą pradėti artilerijos sistemos „Archer“ tiekimą Ukrainai“.

Švedija, kuriai toks sprendimas reiškia savo doktrinos netiekti ginklų kariaujančiai šaliai atsisakymą, taip pat atsiųs 50 šarvuočių CV-90 ir prieštankinių raketų NLAW, pranešė vyriausybė.

„Karinė parama yra lemiama. Ji gali pakeisti tai, kas šią žiemą perims iniciatyvą“ Ukrainos fronte, sakė U. Kristerssonas.

Skandinavijos šalyje sukurtą artilerijos sistemą „Archer“ sudaro visiškai automatizuota haubica, sumontuota ant visureigio, todėl ginklą nuotoliniu būdu gali valdyti šarvuotoje kabinoje sėdinti įgula.

Ketvirtadienį paskelbtas žingsnis reiškia, kad Švedijos ginkluotosioms pajėgoms bus pavesta „pasirengti pradėti artilerijos sistemos „Archer“ pristatymą Ukrainai“.

Šalies gynybos ministras Palas Jonsonas (Polas Jonsonas) sakė, kad vyriausybė taip pat paprašė ginkluotųjų pajėgų pateikti rekomendaciją, kiek šiuo metu turimų sistemų būtų galima išsiųsti.

Gairės: karas Ukrainoje, pagalba Ukrainai, tankai, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS